Mördade albinos säljs till häxor

Kriminella gäng i Burundi jagar albinos, styckar dem och tappar dem på blod.


(TT)Kriminella gäng i Burundi jagar albinos för att stycka dem och tappa dem på blod. Kroppsdelarna säljs till häxdoktorer i grannlandet Tanzania.

19-årige Rickard Ciza fick fly för livet.

Richard Ciza varnades av grannarna - och han fly. Han visste mycket väl vad som hade väntat honom om männen fått tag i honom.

– Jag sprang som vinden, jag var alldeles skräckslagen, berättar Ciza som gömde sig i djungeln i flera dagar.

De senaste veckorna har det förekommit en rad mord på och stympningar av albinos i östprovinsen Ruyigi.

– Folk har berättat att kroppsdelar från Albinos säljs i Tanzania. Där placeras de på guldgruvor, det sägs att kroppsdelarna får guldet komma upp till jordytan. Fiskare använder kroppsdelar för att hitta stora fiskar som påstås ha guld i magen, berättar Giza.

Nu har Ciza och omkring 25 andra albinos i Ruyigi fått sin tillflykt på provinsguvernörens eget residens.

Albinojägarna kan få motsvarande nästan fyra miljoner kronor för en albinokropp, enligt myndigheterna. För några veckor sedan mördades en 16-årig och styckades och liknande mord rapporteras från andra byar. Tron på trolldom är stor i norra Tanzania och i Ruyigi som gränsar till Tanzania.

Skrivet av:

Senaste nytt

Rekordmånga ringer 112: "Oro i samhället"

Man anhållen efter sprängning i Stockholm

En man har anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter en sprängning i Fagersjö i södra Stockholm på måndagskvällen.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Båstad

"Larm om trafikolycka", skriver polisen på sin hemsida.

Mildare björkpollensäsong – på kort sikt

En tröst för allergiker kan vara att årets björkpollensäsong spås bli mildare än förra året. Men pollensäsongen har förlängts över tid, och det ser ut att fortsätta åt det hållet.

Danske Bank: Vi går mot bättre tider

1 timme sedan
Det värsta är förbi. Hushållens köpkraft ökar igen och konsumtionen bedöms ta fart. En hyfsat stabil arbetsmarknad och ökade reallöner bidrar till det, enligt Danske Banks nya konjunkturrapport som lyfter den svenska BNP-prognosen till 1,5 procent i år.

Två skadade i explosion på Lidingö

1 timme sedan
Två personer har fått lindriga skador i samband med en explosion utomhus vid ett flerfamiljshus i Larsberg på Lidingö utanför Stockholm. Explosionen inträffade strax före fyratiden på tisdagsmorgonen.