Albinos protesterar mot morden

I Tanzania går de med vit hud inte säkert. Nu funderar landets albinos på att fly.


Många albinos lever i dag i skräck. Efter skräckjakten mot dem som saknar pigment, där häxdoktorer vill åt deras vita hud har de fått nog. Tanzaniska albinos har nu demonstrerat mot lemlästningen.

Arrangörerna bakom demonstrationerna i den finansiella huvudstaden, Dar es Salaam, vill att myndigheterna gör mer för att skydda albinos. Ordföranden för Albinoförbundet i Tanzania, Ernest Kimaya, säger att ingen misstänkt har gripits eller fängslats.

– Vi kanske måste fly till ett säkert land om myndigheterna inte vill göra något åt albinomorden, säger han till tanzaniska tidningen The Citizen.

Runtomkring 30 albinons, vissa av dem bara bebisar, har mördats senaste året. Häxdoktorer använder deras kroppsdelar till att göra olika drycker och arteffekter som ska frambringa framgång och rikedom.

– Det är bara några få av oss som vågar gå på gatorna för de mesta stannar inomhus och andra inte vågar gå ut alls, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.