Albinos protesterar mot morden

I Tanzania går de med vit hud inte säkert. Nu funderar landets albinos på att fly.


Många albinos lever i dag i skräck. Efter skräckjakten mot dem som saknar pigment, där häxdoktorer vill åt deras vita hud har de fått nog. Tanzaniska albinos har nu demonstrerat mot lemlästningen.

Arrangörerna bakom demonstrationerna i den finansiella huvudstaden, Dar es Salaam, vill att myndigheterna gör mer för att skydda albinos. Ordföranden för Albinoförbundet i Tanzania, Ernest Kimaya, säger att ingen misstänkt har gripits eller fängslats.

– Vi kanske måste fly till ett säkert land om myndigheterna inte vill göra något åt albinomorden, säger han till tanzaniska tidningen The Citizen.

Runtomkring 30 albinons, vissa av dem bara bebisar, har mördats senaste året. Häxdoktorer använder deras kroppsdelar till att göra olika drycker och arteffekter som ska frambringa framgång och rikedom.

– Det är bara några få av oss som vågar gå på gatorna för de mesta stannar inomhus och andra inte vågar gå ut alls, säger han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.