Carlgren försiktigt optimistisk

- 16/10/2008, 16:51 -

EU-ledarna har enats om att stå fast vid beslutet att nå en klimatuppgörelse.

(TT)Under torsdagseftermiddagen meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att EU-ledarna har enats om att stå fast med beslutet att nå en klimatuppgörelse senast i december.

– Klimatavtalet ska ta hänsyn till varje lands situation, tillade hon vid EU-toppmötet i Bryssel.

Miljöminister Andreas Carlgren är försiktigt optimistisk över att mötet slagit fast det ursprungliga klimatmålet och tidsplanen.

– Det var det viktigaste, att få detta bekräftat. I och med det har länderna förbundit sig att medverka till att målet och planen uppfylls, säger han till TT.

Han är samtidigt medveten om att mycket återstår att lösa. Polen, Italien och ytterligare ett antal länder vill ha lättnader av sina åtaganden. Om målet då ska uppnås måste kanske andra länder ta på sig större bördor.

– Det är ingen hemlighet att det finns tuffa diskussioner under ytan. Nu prövas ledarskapet på allvar. Om det hela skulle haverera vore det en mycket allvarlig prestigeförlust för EU. Just därför tror jag att man lyckas i slutändan, säger Carlgren.

Det går att hitta lösningar som alla kan acceptera, exempelvis vad gäller utformningen av utsläppshandeln. Krisen är ofta nära inom EU, men nästan alltid brukar man rycka upp sig i sista stund.

Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, anser att Polen och Italien skämt ut sig på mötet och placerat sig själva på skambänken. Men han är glad över att mötet ändå lyckades slå fast klimatmålet.

– Man hävde en katastrof. Unionens klimatpolitik har räddats, åtminstone för stunden, vilket innebär att hoppet lever. Men det ser darrigt ut inför de kommande förhandlingarna om detaljerna, säger Axelsson till TT.

Han betonar vikten av att tidsplanen slagits fast vilket innebär att klimatpaketet ska vara klart i december, medan Frankrike fortfarande har ordförandeskapet.

– Det är nog bäst att det hela klaras av under det franska ordförandeskapet. Nästa gång är det Tjeckien som är ordförande och jag tror inte de är lika intresserade av att ro detta i hamn, säger han.

Skrivet av: