En israelisk helikopter tar personer som frigetts av Hamas till sjukhus i Tel Aviv sedan de släppts i måndagens utväxling av gisslantagna och palestinier. Fler utväxlingar väntas de kommande dagarna.
En israelisk helikopter tar personer som frigetts av Hamas till sjukhus i Tel Aviv sedan de släppts i måndagens utväxling av gisslantagna och palestinier. Fler utväxlingar väntas de kommande dagarna. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Fler ur gisslan kan friges snart

Ett tiotal personer ytterligare som Hamas kidnappade vid terrorattacken i Israel kan komma att släppas under tisdagen, enligt israeliska medier. Det följer på att stridspausen mellan Israel och Hamas har förlängts i två dagar.


Israel har också godkänt en namnlista med 50 palestinier, alla kvinnor, som kan ingå i kommande utväxlingar. Bland dem sägs finnas en känd aktivist, Ahed Tamimi, som greps den 6 november på Västbanken misstänkt för att ha uppviglat till våldsamheter mot judiska bosättare och uppmuntrat till terrorism. Tamimi blev känd 2018 när hon örfilade en israelisk officer och dömdes till åtta månaders fängelse.

Kvinnor och barn

Hittills har 50 israeler ur Hamas gisslan släppts och därutöver ett antal thailändare som var gästarbetare i Israel när Hamas attackerade och som då togs som gisslan.

Israel har hittills släppt omkring 150 palestinier – kvinnor och barn – som suttit i fängelse i Israel eller suttit i förvar utan att ha dömts för brott. I måndagens utväxling frigav Hamas nio barn och två kvinnor och Israel tre kvinnor och 30 barn och unga.

Överenskommelsen som är basen för tillfällig paus i striderna och utväxlingen innebär i praktiken att Hamas ska släppa tio ur gisslan per dag och Israel ska släppa 30 palestinier.

Förlänga mer

USA:s utrikesminister Antony Blinken är för tredje gången på kort tid på väg till Israel och han väntas dit just när den nu förlängda pausen – två dagar utöver de fyra från början – tar slut. USA vill att den ska förlängas ytterligare, förutsatt att Hamas fortsätter att frige gisslan, enligt John Kirby, talesperson för det nationella säkerhetsrådet i Vita huset.

UD:s talesperson Matthew Miller säger att Blinken ska ta upp Israels rätt att försvara sig och vikten av att skydda civila under offensiven i Gaza samt att öka takten i att förse civila i Gaza med förnödenheter. Blinken ska även träffa den palestinska myndighetens president Mahmud Abbas på Västbanken.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!