Emily Hand, som fyllde nio under sin tid som terrorstämplade Hamas gisslan, återförenades i helgen med sin far Thomas Hand.
Emily Hand, som fyllde nio under sin tid som terrorstämplade Hamas gisslan, återförenades i helgen med sin far Thomas Hand. - Foto: Israeliska armén/AP/TT

Pappan om Emilys gisslanliv: "Hon bara viskade"

Dörren öppnas och ut springer nioåriga Emily. I sju veckor har hon varit Hamas gisslan och äntligen får hennes far hålla om henne. Jag kramade henne nog för hårt, säger fadern Thomas Hand i en intervju med CNN där han beskriver känslorna av förtvivlan, lättnad och hopp under dotterns gisslantid.


Bilderna och videoklippet på Thomas Hand och hans dotter visades världen över efter det att grupper ur gisslan som Hamas tog i terrorangreppet den 7 oktober började släppas för några dagar sedan.

Emily troddes först vara död. Två dagar efter attacken fick Thomas Hand höra av ledare för den kibbutz som hans dotter befunnit sig på den 7 oktober att hennes kropp hade hittats. Efter allt som hade hänt under den brutala attacken kände han då också lättnad.

Troligen vid liv

— Ja, sade jag, ja med ett leende, för bland de alternativ som jag visste … så skulle döden vara en välsignelse, en absolut välsignelse, säger han och rösten stakar sig.

Men nästan en månad senare meddelade den israeliska armén att det var "mycket troligt" att Emily var vid liv och hölls gisslan av Hamas.

Militären hade pusslat ihop delar av information och underrättelser. Ingen av kvarlevorna vid den angripna kibbutzen hade kunnat identifieras som Emilys. Det fanns inget blod i huset där hon hade övernattat. Och mobiltelefoner som tillhörde familjen som Emily sovit hos hade spårats till Gaza.

Nu blev det svårt. Rädslan för vad Emily kunde ha utsatts för under sin fångenskap plågade Thomas Hand.

— Det okända är hemskt. Väntan är hemsk, sade han till CNN medan dottern ännu hölls fången.

Men ett visst hopp började spira.

Åtta veckor efter det att han senast hade sett sin dotter, fick Hand veta att Emily var på listan över den andra gruppen gisslan som skulle släppas under den tillfälliga vapenvilan mellan Israel och Hamas.

Han var på basen dit de befriade ur gisslan förts, en dörr öppnades och Emily sprang igenom den. Först sedan han hållit henne hårt, hårt såg han hur avmagrad och blek hon var.

Beyoncé och hunden Johnsie

Thomas Hand hade inför mötet med dottern varit rädd att Emily skulle vara arg på honom. Arg för att han inte hade räddat henne.

— Men hon viskade tyst i mitt öra att hon trodde att jag också hade kidnappats, hon bara viskade, berättar Hand och viskar själv så tyst att CNN:s reporter Clarissa Ward måste upprepa vad han säger.

Sakta, bit för bit, hämtar sig Emily Hand efter fångenskapen, enligt fadern.

Hon har gråtit en hel natt. Men redan vid mötet när hon släpptes log och skrattade nioåringen. Det var när hennes far höll fram sin telefon och en låt med den amerikanska storstjärnan Beyoncé spelades.

Emily log också när hon såg att även familjens hund Johnsie var på plats för att möta henne.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!