Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställer upp för ett porträttfoto vid intervjun med AP.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ställer upp för ett porträttfoto vid intervjun med AP. - Foto: Felipe Dana/AP/TT

Zelenskyj: Ny fas i kriget när vintern är här

Ukrainas offensiv mot ryska invasionsstyrkor ledde inte till de framgångar som Kiev hoppats på. Stödet för Ukraina påverkas dessutom av konflikten i Gaza, konstaterar president Volodymyr Zelenskyj i en intervju vid Ukrainas östfront. Vi är inne i en ny fas i kriget. Vintern är som helhet en ny fas i kriget.


Volodymyr Zelenskyj reflekterar över Ukrainas sommaroffensiv som inte gav de landvinningar och resultat som Ukraina och landets allierade hoppats på. Det bekymrar Zelenskyj, samtidigt som han förstår varför de ukrainska styrkorna inte lyckades bryta igenom ryska militärens front i östra Ukraina.

— Vi ger inte upp. Vi bekämpar världens näst bästa armé. Därför är jag nöjd. Men vi förlorar människor. Det gör att jag inte är nöjd. Vi har inte fått alla de vapen vi har bett om. Därför är jag inte nöjd. Men jag kan inte klaga alltför mycket.

Det säger Zelenskyj, nu 45 år och president sedan maj 2019, i intervjun med tre reportrar från den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP).

Besök vid fronten

Den exklusiva intervjun genomfördes på torsdagen i Charkiv i nordöstra Ukraina i samband med att presidenten besökt frontlinjerna där ryska anfallsstyrkor angriper landet.

Zelenskyj konstaterar att stödet för Ukraina kan komma att överskuggas av kriget mellan Israel och Hamas i Gaza, och att det kan få konkreta efterverkningar i form av minskat militärt stöd.

— Bara den blinde kan undvika att se det.

Ändå tror Zelenskyj på fortsatt stöd, främst från USA.

— Amerikanerna gör sina egna val. Men om Ukrainas motstånd misslyckas på grund av brist på materiel och vapen, så kan konsekvensen bli att Natoländer invaderas av Ryssland. Och då måste unga amerikaner strida, säger Zelenskyj.

Vintern är svår

I det kortare krigsperspektivet hänvisar presidenten till utökade ryska attacker. Den 25 november genomförde Moskva den hittills mest omfattande drönarattacken under kriget. 75 iransktillverkade drönare attackerade huvudstaden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tillsammans med landets militära ledning i Charkivregionen i östra Ukraina.

Ukraina drabbades också av svåra energiproblem förra vintern när rysk militär angrep landets infrastruktur. Nu befarar presidenten en upprepning av mönstret.

— Det är därför vintern är svår.

Zelenskyj säger att "röster finns" om att börja förhandla med Ryssland.

— Men så känner inte jag just nu.

Kvar som president

Som avslutning ställer AP:s reportrar två frågor som rör Zelenskyj som person. Den ena gäller det presidentval som skulle ha hållits i Ukraina i år, men som inte lär bli av:

— Det skulle vara farligt och meningslöst (att hålla ett val under det pågående kriget), svarar Zelenskyj.

Den andra frågan är om han överväger att lämna det tyngande uppdraget som president för ett land i krig.

— Ärligt talat kan man inte göra det. Det skulle vara ohederligt, fel och definitivt demoraliserande.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!