Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild. - Foto: Abir Sultan/AP/TT

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.


"Så länge jag är premiärminister kommer detta inte att hända. Den som utbildar sina barn för terror, finansierar terror och stödjer familjer till terrorister, kan inte kontrollera Gaza efter att vi utrotat Hamas”, skriver Netanyahu på X, tidigare Twitter.

Den israeliske premiärministerns kommentar kom efter att Sky News Arabia på onsdagen rapporterat att Palestinska myndighetens (PA) president Mahmud Abbas har sagt sig vara redo att ta över makten i Gaza.

PA styr för närvarande på den ockuperade Västbanken.

USA:s president Joe Biden framhöll förra månaden att Gaza och Västbanken framöver bör "återförenas" under en palestinsk myndighet, rapporterar CNN.

Men han betonade då att det bör vara en "återupplivad" palestinsk myndighet.

"När vi strävar efter fred, bör Gaza och Västbanken återförenas under en enda styrelsestruktur, i slutändan under en återupplivad palestinsk myndighet, eftersom vi alla arbetar mot en tvåstatslösning", skrev Biden i en artikel publicerad i The Washington Post.

Netanyahu har också tidigare förkastat idén om en PA-ledd regering i Gaza efter kriget.

Även han har då talat om PA i sin "nuvarande form".

— Jag tror att den palestinska myndigheten i sin nuvarande form inte är behörig att ta ansvar över Gaza, har Netanyahu sagt.

,

TT
/
Senaste nytt

Diplomatbil lämnades kvar på tågspår

Sverige deltar när Nato vässar försvaret i norr

Natoövningen Nordic Response kan bli den första där Sverige deltar som Natoland. Där övas Natos nya försvarsplan för norra Norden.

Hon hjälper Gazas kvinnor föda – via Whatsapp

Kvinnor tvingas föda barn i tält utan bedövning – och många förblöder. Kriget i Gaza har varit förödande för förlossningsvården. Organisationen Safe Birth in Palestine Project hjälper gravida och födande kvinnor med videorådgivning. Jag ska inte skönmåla, det är fruktansvärt, säger grundaren Ferhan Güloglu.

Tre till sjukhus efter brand i Bengtsfors

1 timme sedan
Tre personer skadades, varav en allvarligt, i en brand i Bengtsfors kommun under natten till söndagen, rapporterar Nya Wermlands-tidningen.

Norges kung på väg hem

1 timme sedan
Norges kung Harald, som fått en tillfällig pacemaker inopererad under en semesterresa i Malaysia, har lämnat ön Langkawi, rapporterar norska medier.

Vimmerby: Polisen rapporterar om narkotikabrott

3 timmar sedan
"Misstänkt ringa narkotikabrott i Vimmerby.", skriver polisen på sin hemsida.