Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina: EU:s framtid på spel

En avgörande vecka väntar för Ukraina när EU diskuterar miljardstöd och formella förhandlingar om inträde. Framtiden för hela EU står på spel, säger landets utrikesminister Dmytro Kuleba.


Ungerns fortsatta motstånd mot det mesta som har med Ukraina att göra kommer att dominera EU-veckan i Bryssel.

I tur och ordning ska utrikesministrar, EU-ministrar och stats- och regeringschefer försöka få premiärminister Viktor Orbán att öppna upp. En klar majoritet i övriga EU säger nämligen ja till såväl ett flerårigt mångmiljardstöd till Kiev, som en start på formella medlemskapsförhandlingar med EU.

"Svårt att förstå"

På måndagen bidrar också Ukraina själv till påtryckandet. Utrikesminister Kuleba finns på plats i Bryssel för att delta i ett möte inom EU:s östliga partnerskap och kommer då också att separat möta sin ungerske kollega Peter Szijjarto.

— Jag har fortfarande lite svårt att förstå vad alla de radikala uttalandena (från Ungern om Ukraina) bottnar i, förklarar Kuleba för den samlade presskåren inför mötet.

— Vad som står på spel här är inte bara några länders medlemskap -- utan framtiden för hela EU, säger utrikesministern.

Sverige stöttar

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) ser måndagens möten som ett första steg på vägen inför stats- och regeringschefernas samling på torsdag och fredag.

— Jag tror att det här mötet kommer att vara en viktig kontrollstation inför Europeiska rådet (veckans EU-toppmöte). Den svenska positionen är kristallklar: vi behöver öppna upp medlemskapsförhandlingarna. Vi menar att Ukrainas fall är tydligt och vi bör ge stöd till detta, säger Billström på väg in till mötet.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!