Israeliska soldater patrullerar i Hawara på Västbanken. Arkivfoto.
Israeliska soldater patrullerar i Hawara på Västbanken. Arkivfoto. - Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Billström om bosättarvåld: Israel måste ta krafttag

Israel måste ta itu med bosättarvåldet mot palestinier, manar utrikesminister Tobias Billström (M). Men om EU-sanktioner kan bli aktuella är en fråga som kräver "fundering".


USA har infört visumstopp för brottsmisstänkta israeliska bosättare med anledning av de våldsamheter som följt i spåren av höstens kraftigt uppblossade Mellanösternkonflikt.

Även inom EU är liknande idéer på gång, bland annat från utrikeschefen Josep Borrell.

För svensk del utesluter inte utrikesministern ett framtida sanktionsbeslut. Men han pekar på svårigheter.

"Öppen för att lyssna"

— Vi har ju naturligtvis sett det amerikanska förslaget som lagts fram och vi är beredda att föra diskussioner här inne på rådet om vad vi kan göra för att stävja bosättarvåldet, säger Tobias Billström på väg in till månadens ordinarie utrikesministermöte med EU-kollegorna i Bryssel.

— Jag är öppen för att lyssna till alla förslag från kommissionen och andra medlemsstater om hur vi ska kom till rätta med detta. Men vi måste först och främst fundera över vilka metoder som är tillämpliga. Vi har till exempel visumliberalisering med Israel, vilket inte USA har. Det är ett faktum som skiljer oss åt i det här avseendet, säger Billström.

Utrikesministern upprepar Sveriges allmänna hållning med två huvudspår: dels att se till att det blir fler humanitära pauser i Gaza, dels det långsiktiga målet om att ordna en tvåstatslösning.

Vapenvila?

Samtidigt trycker han särskilt på oron över bosättarvåld.

— Där är vi från svensk sida väldigt tydlig i vår uppmaning till den israeliska regeringen. Man måste ta krafttag för att säkerställa att det här våldet kan bekämpas och att enskilda civila palestinier inte utsätts för de här övergreppen, säger Billström.

Inför måndagens utrikesministermöte har fyra EU-länder – Spanien, Malta, Belgien, Irland – skrivit ett gemensamt brev med önskemål om att EU ska mana till en humanitär vapenvila. Billström pratar hellre om pauser.

— Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist. Vi anser att det är lämpligt att mana till humanitära pauser i det här läget. Men jag är redo att lyssna på vad mina kollegor kommer att säga, förklarar utrikesministern i Bryssel.

TT
/
/
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!