Bilar vid gränsövergången i Vaalimaa i onsdags. Den ska nu stängas igen, enligt Finlands regering. Arkivbild.
Bilar vid gränsövergången i Vaalimaa i onsdags. Den ska nu stängas igen, enligt Finlands regering. Arkivbild. - Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT

Finland stänger gränsen mot Ryssland igen

Finland har beslutat att återigen stänga alla gränsövergångar mot Ryssland. Det uppger inrikesminister Mari Rantanen under riksdagens frågestund, rapporterar finländska medier.


Två gränsövergångar, i Vaalimaa och Niirala, öppnade på onsdagen medan de övriga fortsatte att hålla stängt. Före öppningen varnade den finländska regeringen för att de kunde stängas igen om de ryska provokationerna fortsatte – vilket myndigheterna nu anser är ett faktum.

Det var i slutet av november som regeringen beslutade att stänga hela östgränsen för att få slut på den våg av asylsökanden som kom från Ryssland. Flera hundra asylsökande hade då under några veckor tagit sig till övergångarna, många av dem på cykel.

De finländska myndigheterna ansåg att den ryska regimen låg bakom, i ett försök att överväldiga Natos yttre gräns, och beslutade med hänvisning till hot mot landets säkerhet att stänga gränsstationerna fram till åtminstone den 13 december.

Regeringen håller presskonferens om östgränsen senare på torsdagskvällen.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!