Påve Franciskus fotograferad i Vatikanen i onsdags.
Påve Franciskus fotograferad i Vatikanen i onsdags. - Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Påven: Jag vill inte begravas i Vatikanen

Påve Franciskus vill inte begravas i den krypta under Peterskyrkan där över 90 påvar har lagts till sista vilan. I stället vill han bli gravsatt i basilikan Santa Maria Maggiore i Rom – nära sin favoritikon av jungfru Maria.


Påven, som fyllde 87 år på söndagen, har dock inga planer på att dra sig tillbaka från ämbetet. Nästa år tänker han resa till Belgien och möjligen även till Polynesien och sitt hemland Argentina. Han är dock öppen för förändringar, betonar han i en intervju med den mexikanska tv-kanalen Televisa som återges av nyhetsbyrån AP.

— Jag ber Herren säga till när det är nog, när han vill att jag (av-) går.

Den senaste tiden har kantats av hälsoproblem. Bara dagar innan påve Franciskus skulle resa till klimattoppmötet i Dubai tvingades han ställa in turen, eftersom han drabbats av lunginflammation.

I juni vårdades han på sjukhus i nio dagar för bland annat en blödning i magen och tidigare i våras låg han på sjukhus med bröstsmärtor och luftrörskatarr. Lägg därtill att påven för två år sedan opererade bort runt 30 centimeter av tjocktarmen efter en inflammation. Och som 21-åring genomgick han en operation som innebar att en del av hans ena lunga togs bort.

Argentinaren lider också av kronisk knäsmärta. Han ses ofta i en rullstol eller med en krycka.

Påve Franciskus fotograferad vid en mässa i Peterskyrkan i Vatikanen i mitten av december.

Särskilt band

Påve Franciskus har tidigare sagt att om han avgår, som företrädaren Benedictus XVI gjorde 2013, så vill han bo utanför Vatikanstaten i Rom, på ett hem för pensionerade präster.

Som påve är han också Roms biskop, en roll han tar på stort allvar. Så stort att han utvecklat ett särskilt band till kyrkan Santa Maria Maggiore, nära den stora stationen Roma Termini, och den ikon av jungfru Maria som finns där.

Ikonen är en målning i bysantinsk stil av Maria i blå klädnad hållande Jesusbarnet som i sin tur håller en gyllene, juvelbesatt bok. Efter sina resor brukar påven gå till helgedomen och be framför den, skriver AP.

— Det är min stora hängivelse, säger påven i intervjun och lägger till att han redan bestämt att han ska begravas nära ikonen i kyrkan.

— Platsen är förberedd.

Nunnor ber i basilikan Santa Maria Maggiore i Rom, den kyrka som påve Franciskus en gång vill bli begraven i.

Första på 100 år

Sker det blir han den förste påven på över 100 år att begravas utanför Vatikanstaten, noterar nyhetsbyrån AFP.

Det är vanligt att påvar begravs i kryptorna under Peterskyrkan eller i sidokapell till helgedomen. Den senaste påven som duckade gravsättning där var Leo XIII, som avled 1903. Han kvarlevor finns i Lateranbasilikan som också är Roms domkyrka.

Genom historien har sju påvar begravts i Santa Maria Maggiore, enligt Vatikanens nyhetstjänst.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!