Dåvarande premiärminister Boris Johnson tar sig en pint öl – motsvarande drygt en halv liter – under valkampanjen 2019. Arkivbild.
Dåvarande premiärminister Boris Johnson tar sig en pint öl – motsvarande drygt en halv liter – under valkampanjen 2019. Arkivbild. - Foto: Jacob King/AP/TT

Britterna behåller metersystemet

Nej tack till pound och pint. Den brittiska regeringen droppar planerna på att återgå till imperiala mått som ett alternativ till metersystemet i handeln.


Anledningen är att nästan 99 procent av 100 938 tillfrågade i en stor undersökning säger sig vara nöjda med metermåttet när de köper eller säljer varor.

"Efter noggrant övervägande, har regeringen beslutat att avstå från lagändringar i nuläget", lyder ett uttalande från näringsdepartementet.

Planen var att återinföra det imperiala mätsystemet efter det att britterna lämnat EU. Användandet av detta är "nära associerat med vår kultur och vårt språk", anser departementet. Före detta premiärministern Boris Johnson talade sig varm för systemet, som han ansåg vara en "urgammal frihet".

Öl och mjölk i Storbritannien säljs fortfarande i pint.

TT
/
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!