Poliser på patrull vid filosofiska fakulteten på Karlsuniversitetet i centrala Prag på julafton. Arkivbild.
Poliser på patrull vid filosofiska fakulteten på Karlsuniversitetet i centrala Prag på julafton. Arkivbild. - Foto: Petr David Josek/AP/TT

Pragskytt erkände mord på pappa och bebis

Gärningsmannen i förra veckans massaker på Karlsuniversitetet i Prag hade lämnat efter sig ett erkännande av ett uppmärksammat dubbelmord. Några dagar tidigare hade en man och ett spädbarn skjutits ihjäl med flera skott i en skog.


Polisen hittade ett skriftligt erkännande hemma hos 24-åringen efter massakern, rapporterar nyhetssajten Deník N. Där hittades också vapnet som användes vid de tidigare morden.

— Jag kan bekräfta att vi beslagtog ett brev i (mannens hemort) Hostoun där gärningsmannen skrivit att han begått en attack i Klánovicke-skogen, säger Pragpolisens talesperson Jan Danek till sajten.

Såg tidigt koppling

Sex dagar före universitetsdådet, den 15 december, skedde ett dubbelmord i Klánovicke-skogen, som är ett stort naturreservat i Prags östra utkant. En 32-årig man och dennes två månader gamla barn hade skjutits till döds med flera skott.

En förbipasserande person försökte förgäves rädda offrens liv i skogen innan polis och ambulans anlände. Mördaren var försvunnen och vittnesmål efterlystes på bred front.

24-åringen rapporteras redan då ha funnits med på en lång lista av misstänkta, men det framgår inte varför eller om han hade haft någon tidigare kontakt med offren.

Efter skolmassakern sade sig polisen tidigt ha indikationer på att händelserna hade ett samband. Nu berättar de om fynden hos gärningsmannen, men de går inte in närmare i detalj då det ännu pågår förhör med vittnen.

Dödade sin egen pappa

Det var på eftermiddagen den 21 december som den 24-årige mannen öppnade eld på Karlsuniversitetet i Prag. 14 personer dödades och fler än 20 skadades innan mannen tog sitt eget liv.

Det framkom sedan att 24-åringen också hade mördat sin pappa före dådet.

Motivet har ännu inte klarlagts. Men polisen har sagt att det förmodligen inte handlar om ett enskilt motiv utan om en kombination av olika omständigheter.

Mördaren hade ingen känd kriminell bakgrund och hade studerat bland annat historia vid universitetet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!