Luftkonditionerade skyskrapor sträcker sig mot himlen i Dubai. Bland dem syns världens högsta byggnad – Burj Khalifa.
Luftkonditionerade skyskrapor sträcker sig mot himlen i Dubai. Bland dem syns världens högsta byggnad – Burj Khalifa. - Foto: Henrik Montgomery/TT

50 grader – då flyr hon till Thailand för svalka

Luftkonditionering, lekland och en konstgjord skidbacke med pingviner. Så tacklar ökenmetropolen Dubai dagar som kan bli uppemot 50 grader varma. Vi lever våra liv inomhus, det går inte att gå ut, säger hemmafrun Maitha al-Marri som flyr till Thailand under heta somrar.


Allting gnistrar och glimmar i Dubais gallerior. Välpolerade golv, enorma skyltfönster och blinkande julbelysning. En tomtenisse i lustiga skor försöker locka besökare till en konstgjord snövärld medan mekaniska renar överröstar böneutropet med sin skräniga repertoar av amerikanska julklassiker.

Ute bland de över 400 skyskraporna, byggda med pengar från den flödande oljan som på bara 50 år förvandlat Dubai från sömnig ökenstad till symbolen för lyx och överflöd, är det 30 grader denna vinterdag i december. Men bland pingvinerna i skidbacken krävs täckjacka, vantar och boots för att tackla minusgraderna – och snöflingorna som då och då singlar ner från vita moln av plast.

Kartan visar Dubai och Förenade arabemiraten.

Året om lockar snövärlden besökare som jagar kyla i en av världens varmaste städer. Flera månader om året överstiger temperaturen 40 grader, vilket förvärras av hög luftfuktighet.

I augusti kan det bli närmare 50 grader och då stannar alla som kan inomhus.

Ski Dubai är en konstgjord vintervärld – i öknen.

Obeboeligt

Förenade arabemiraten ligger i en region där klimatförändringen enligt forskning kommer att göra flera platser omöjliga att leva på. Men till skillnad från andra större städer, dåligt förberedda på stigande temperaturer, har Dubai rustat sig för vad som väntar i allt värre skala framöver – så länge utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.

Energislukande kylsystem finns överallt, även utomhus, vilket bidrar till ett av de största koldioxidavtrycken per capita i världen. Tekniker som molnsådd utforskas för att få konstgjort regn att falla över den heta och torra staden.

Dubai är fyllt av enorma gallerior – som förutom shopping erbjuder svalka i värmen.

Den emiratiska hemmafrun Maitha al-Marri brukar fly till Thailand eller Europa på sommaren, eftersom hon tycker att temperaturen är behagligare där. Nu gör hon sig redo för en resa till London och shoppar kläder som ska hjälpa familjen att tackla den brittiska vinterkylan.

— Det är lyxigt att bo i Dubai, det är säkert och livskvalitén är hög. Men ni européer skulle aldrig klara er här, det är för varmt, säger hon till TT:s utsända i Dubai.

— Men vi har anpassat oss. Allt är luftkonditionerat. I Sverige gör ni väl mycket saker utomhus, här går det knappt att gå ut överhuvudtaget på sommaren. Det gör vi bara om vi måste, vi lever våra liv inomhus. Hemma och i gallerior.

"Jag vill leva mer hållbart. Men i slutändan är det regeringens beslut", säger Maitha al-Marri.

Leker inomhus

Den 36-åriga trebarnsmamman pekar på sin son och berättar att hon kunde leka barfota utomhus i hans ålder. Men han får hålla tillgodo med lekland. Oftast är det för varmt för att ens klara en dag på stranden.

— Mina barn kan inte leka utomhus på sommaren. Det är klart att jag är orolig för deras framtid. Det behövs mer ren energi och mindre avgaser. Luften är så dålig här, säger Maitha al-Marri.

— Det regnade mer förut också. Nu händer det bara några gånger om året. Då blir vi helt galna och åker ut i öknen för att ha picknick. Det kan vi bara göra sent på kvällen annars. Eller när det är molnigt, men solen skiner nästan hela tiden.

17-åriga Romin Kiel har aldrig sett snö på riktigt men funderar på att gå på bio insvept i en filt och med varm choklad i varuhusets vinterland. Hon har rast från skolan och strosar i butiker med några kompisar.

— På sommaren går det inte att överleva utomhus, men vi hänger alltid inomhus i någon galleria ändå, säger hon.

— Klimatförändringarna oroar mig. Men många bryr sig inte, trots att det bara blir varmare. Alla kan göra något, som att sopsortera eller att inte använda så mycket engångsplast.

"Det har blivit mycket varmare i Dubai på bara tio år", säger Romin Kiel.

Stora klyftor

Dubai är inte bara en av världens varmaste städer utan också en av de rikaste – tack vare oljan som skapat en levnadsstandard för emiratierna som är få förunnade. Men ojämlikheten är utbredd och det är långt från självklart att ha förmånen att helt kunna undvika att vistas utomhus när hettan är som värst.

27-åriga motorcykelbudet Ehsan jobbar elva-tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan.

När TT träffar honom har han levererat mat till ett glamouröst hotell med utsikt mot Persiska viken. Det ligger på en av de konstgjorda palmformade öar som har blivit omtalade utanför Dubai – och som vilar på mängder av döda koraller som fick sätta livet till under konstruktionen.

— Det händer att jag blir yr och mår illa av värmen, säger Ehsan.

— Min arbetsgivare tillåter att jag tar rast, jag kan bara logga ut ur appen. Men det har jag inte råd med, då kan jag inte betala hyran för mitt rum eller för motorcykeln.

Migrantarbetare utgör nästan 90 procent av befolkningen i Förenade arabemiraten och står för lejonparten av allt fysiskt arbete som får jättestäder som Dubai att gå runt. Deras rättigheter är svaga och övergrepp av olika slag är vanligt förekommande, enligt människorättsorganisationer.

Ehsan från Pakistan levererar varor runt om i Dubai. Han jobbar sju dagar i veckan.

Tuff värme

Ehsan kommer från Punjab i Pakistan och flyttade till Dubai för två år sedan.

— Det är klart att jag skulle vilja jobba inomhus, men jag måste ta de jobb som finns. Jag skickar hem lönen till min familj. Men det är väldigt tufft i värmen.

I den parallella verklighet som pågår i gallerian en bit bort har den australiska affärsmannen Warren, som äger semesterbostäder i såväl Dubai som Italien, iklädd gnistrande vit skiddress tagit en sväng med snowboard i den inglasade backen.

Det som oroar honom mest med klimatförändringen är hur det kan komma att påverka hans aktier.

— Jag funderar på att investera i förnybar teknologi i stället. Jag äger massa mark och tänker kanske sätta upp solpaneler där. Och så tycker jag att alla borde köra elbil, de är bättre, coolare och smidigare att köra, säger han.

En grupp pingviner lever sina liv i den konstgjorda snövärlden.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!