Ett bostadshus som träffats av rysk beskjutning under lördagen i Charkiv.
Ett bostadshus som träffats av rysk beskjutning under lördagen i Charkiv. - Foto: Ukrainas räddningstjänst/AP/TT

Ryssland lovar hämnd – ny våg av attacker

En ny våg av ryska attacker slår mot Ukraina på årets sista dag. Ryssarna har lovat att hämnas för det man beskriver som en "terroristattack" mot staden Belgorod, som ligger nära gränsen till Ukraina.


De nya ryska attackerna med drönare och robotar riktas främst mot mål i södra och östra Ukraina, men explosioner ska också ha hörts i huvudstaden Kiev, enligt BBC.

Ukraina säger sig ha förstört en del av de 40-tal drönare som under natten mot söndagen har skjutits mot mål i regionerna Charkiv, Cherson, Mykolajiv och Zaporizjzja.

I Charkiv har ett 20-tal personer skadats sedan flera robotar avfyrats mot staden, som ligger nära gränsen till Ryssland, enligt den regionale guvernören. Bostadskvarter, sjukhus, ett hotell, en förskola och en gasledning har träffats, enligt Ukrainas inrikesdepartement.

"Ryssarna försöker sätta skräck i vår stad på nyårsafton, men vi är inte rädda – vi är okrossbara och oövervinnerliga", skriver borgmästare Ihor Terekhov på Telegram.

I Cherson ska två människor ha dödats av rysk beskjutning, enligt guvernören.

I fredags genomförde Ryssland de mest omfattande attackerna mot civila sedan landet inledde sitt invasionskrig i Ukraina i februari 2022. Det följdes av en ukrainsk motattack kring den ryska staden Belgorod och 22 personer ska ha dödats i gränsområdet, enligt ryska uppgifter.

Attacken fick Ryssland att begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd under lördagskvällen. Då påminde Ukrainas allierade den ryske FN-ambassadören om att det är Ryssland som har utlöst kriget och att Ukraina har rätt att försvara sig.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!