Den andra explosionen dödade flest människor, enligt inrikesministern.
Den andra explosionen dödade flest människor, enligt inrikesministern. - Foto: Tasnim/AP/TT

Landssorg efter bomber i Iran – runt 100 döda

Omkring 100 personer har dödats av två sprängladdningar som utlöstes i närheten av den iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis grav i Kerman, enligt iranska medier. Provinsens guvernör kallar händelsen för en "terroristattack" och regeringen har utlyst landssorg.


Explosionerna inträffade i samband med en minnesstund för den iranske generalen Qassem Soleimani i Kerman, omkring 82 mil sydost om huvudstaden Teheran, där många människor hade samlats.

Irans inrikesminister Ahmad Vahidi säger till iranska statstelevisionen att den första bomben utlöstes vid 15-tiden, lokal tid, och att den andra bomben detonerade omkring 20 minuter senare. Vahidi uppger att den andra explosionen dödade och skadade fler än den första.

Landssorg på torsdag

Minst 95 personer dödades och över 200 skadades, rapporterar iranska statliga medier med hänvisning till myndigheterna i landet. Dödssiffran var tidigare något högre, men den justerades ned på onsdagskvällen med förklaringen att några av dödsfallen hade räknats flera gånger.

Irans regering har utlyst landssorg på torsdagen för att hedra minnet av de döda.

Filmer visar hur tusentals sörjande människor samlats för att delta i årsdagsceremonin. Senare hörs ljudet från skrikande människor. Många uppges ha trampats ned i samband med att människor på platsen drabbades av panik, rapporterar statliga medier.

— Händelsen är en terroristattack, säger Rahman Jalali, vice guvernör i Kermanprovinsen där Soleimani ligger begravd, till statlig iransk tv, utan att utveckla vem som kan ligga bakom explosionen.

Ledde iransk elitstyrka

Ingen grupp har sagt sig ligga bakom dådet som kan vara den dödligaste attacken i Iran sedan 1978, då hundratals människor dödades i en anlagd brand i en biograf i Abadan.

Irans president Ebrahim Raisi säger i ett uttalande att de skyldiga för "denna fega handling" snart kommer att straffas.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer bombdådet.

"Generalsekreteraren fördömer starkt attacken i dag mot en minnesceremoni i Kerman", säger en talesperson för Guterres.

EU uttrycker sin solidaritet med det iranska folket.

"Denna terrorhandling har krävt ett chockerande antal civila dödsoffer och skadade", säger en talesperson för EU.

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack vid Bagdads flygplats den 3 januari 2020. Iran har tidigare anklagat Israel för inblandning i attacken.

Explosionerna inträffade utanför Soleimanis grav i södra Iran.
TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!