Lägenhetshuset i Beirut där Hamas näst högste politiske ledare Saleh al-Aruri dödades på tisdagen.
Lägenhetshuset i Beirut där Hamas näst högste politiske ledare Saleh al-Aruri dödades på tisdagen. - Foto: Hussein Malla/AP/TT

Signalen till Libanon: Håll pli på Hizbollah

Drönarattacken som dödade Hamas andreman i Beirut kan vara en israelisk varningssignal till regeringen i Libanon: Håll pli på Hizbollah. Det är ett övertramp – men inte nödvändigtvis ett avgörande sådant, enligt experten Isabell Schierenbeck.


— Det är inte helt förvånande. Israel har från politiskt, militärt och säkerhetstjänstens håll sagt att ingen Hamasledare går säker efter den 7 oktober. Att de förr eller senare kommer att leta upp och döda dem, säger Isabell Schierenbeck, Mellanösternforskare och professor vid Göteborgs universitet.

I tisdagens anfall dödades 57-årige Saleh al-Aruri, Hamas näst högste politiska ledare, och ytterligare sex personer. En drönare uppges ha gått till anfall i ett kvarter i Libanons huvudstad Beirut – ett kliv långt utanför den ursprungliga konfliktzonen.

Varslat om "svar"

Under tre månaders krig har det hela tiden hängt farhågor i luften om att den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah ska gå in i kriget på Hamas sida och i praktiken dra med sig hela Libanon.

— Det är många som länge har oroat sig för en eskalering och att detta ska bli mer utav en regional konflikt, men med tanke på att det fortfarande inte har skett så tror jag inte att detta med nödvändighet kommer att leda till en eskalering, säger Isabell Schierenbeck.

— Av olika anledningar så har Iran och Hizbollah inte gått in kraftigare än vad de har gjort efter den 7 oktober. Och jag har svårt att se att man är villiga att ändra den strategin och att Hizbollah kommer att bli mycket mer aktiva än de är i nuläget.

Den libanesiska rörelsen har gått ut och beskrivit drönaranfallet som "en allvarlig attack mot Libanon" och försäkrat att det kommer att få konsekvenser.

Ohållbar evakuering

Israel har inte tagit på sig ansvaret för det dödliga drönaranfallet, men gör sällan det i fall som detta. Grannländerna har varit tydliga med att de inte accepterar några israeliska övertramp på deras sida av gränsen. Men sedan i oktober har det skjutits över gränsen mellan Israel och Libanon i princip dagligen.

— Jag tror att det (drönaranfallet) mycket väl också är en signal till den libanesiska regeringen för att man vill se dem mer aktiva i att försöka förmå Hizbollah att sluta med raketbeskjutningen in i Israel, säger Isabell Schierenbeck.

Flera hundratusen invånare på den israeliska sidan av gränsen i norr evakuerades i början av kriget av säkerhetsskäl. Det är fortfarande tiotusentals som inte har kunnat återvända till sina hem.

— Det är naturligtvis en ohållbar situation på sikt och inrikespolitiskt i Israel är det en jättestor fråga.

Isabell Schierenbeck, statsvetarprofessor på institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet. Arkivbild.
TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!