Bild på en svensk Hawaiipizza – som till skillnad från Gino Sorbillos variant även innehåller skinka och tomatsås.
Bild på en svensk Hawaiipizza – som till skillnad från Gino Sorbillos variant även innehåller skinka och tomatsås. - Foto: TT

Ananas på pizza upprör: "Värre än pungspark"

När den italienske pizzabagaren Gino Sorbillo introducerade en egen variant av den svenska klassikern "Hawaii" på menyn ledde det till ramaskri. "Hundra napolitanska pizzabagare dog just när de såg det här", lyder en av kommentarerna till ett filmklipp, där Sorbillo går loss på en ostindränkt ananasring.


Hawaiipizzan må vara en av de mest populära pizzasorterna i Sverige, men i pizzans förlovade land Italien är rätten betydligt mer kontroversiell. När opinionsinstitutet Yougov under 2018 genomförde en undersökning kring vilka kulinariska brott som italienarna anser vara de värsta som begåtts mot landets kök placerade sig den ananasprydda pizzan på tredje plats – bara två platser efter den än värre synden att hälla ketchup på pastan.

När den välkände napolitanske pizzabagaren Gino Sorbillo för en tid sedan lanserade sin skapelse "Margherita con ananas" i ett klipp på sitt Instagram-konto väckte det följaktligen en viss uppståndelse.

"Den här pizzan är värre än att få en pungspark – av ett par Dr Martens", kommenterar en följare Sorbillos inlägg.

"Lämna det här till amerikanerna", lyder en annan kommentar, medan en tredje följare fastslår: "Om den här pizzan verkligen finns på menyn kan du lika gärna slå igen".

"Bli inte galna"

Själv tycks den napolitanske pizzabagaren vara väl förberedd på reaktionerna.

— Snälla, bli nu inte galna. Jag är traditionsbunden, men vill testa det här, skriver Sorbillo under klippet, där han ses hugga in på en rejäl ananasring som tronar på den ostindränkta pizzan.

Hawaiipizzan sägs ha sitt ursprung i Kanada, där restaurangägaren Sam Panopoulus 1962 mer eller mindre på skoj placerade några ananasskivor på en pizza med mozzarella och tomatsås – till gästernas förtjusning.

Lanserar ketchuppizza

Sorbillo tycks inte heller ha blivit avskräckt av uppståndelsen kring ananaspizzan. I stället lanserar han nu även en pizza toppad med den i det italienska köket så bespottade ketchupen, skriver Napoli Today.

— Men min ketchup är gjord på närodlade dadeltomater, försäkrar den napolitanske pizzabagaren.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!