Eldsvåda i en nationalpark i Brasiliens utsatta savannområden ifjol. Arkivbild.
Eldsvåda i en nationalpark i Brasiliens utsatta savannområden ifjol. Arkivbild. - Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Amazonas framåt – sämre för savannen

Skövlingen av Amazonas regnskogar i Brasilien minskade drastiskt förra året. Motsatsen gäller för landets hårt ansträngda men enorma och viktiga savann.


Uppgifterna om skogsskövling i Brasilien kommer från det nationella rymdinstitutet Deters övervakningsprogram. Omfattningen av skövlingen 2023 är viktig då president Luiz Inácio Lula da Silvas regering lovat att förhindra den enorma avverkning som skedde under föregångaren Jaír Bolsonaros regim.

Den nuvarande regeringen har infört ökad kontroll och hårdare tag mot dem som försöker avverka regnskog för att skapa bland annat odlings- och betesmark.

Ökad Amazonaskontroll

Beskedet på fredagen om den känsliga regnskogen var positivt. Drygt 5 000 kvadratkilometer skog avverkades i fjol, vilket är en minskning med omkring 50 procent från året innan.

Nybyggarområde i Amazonas som tär på regnskogen. Arkivbild.

Det är sämre ställt med Brasiliens enorma savannområden, även kallade cerradon. Enligt Deter ökade skogsskövlingen i savannen med 43 procent under förra året, jämfört med året innan. Savannen har långt ifrån samma artrikedom som regnskogen, men cerradon i Brasilien är kanske den mest artrika jämfört med andra tropiska gräsmarker i världen.

Granskningen av förstörelsen av savannen är inte lika omfattande som av den mytomspunna Amazonas.

Känsligt ekosystem

Men den sköra cerradon hotas av drastisk avverkning och skadlig svedjebränning för att ge plats åt bland annat sojaodlingar och boskapsskötsel.

— Vi såg viktiga miljöframsteg under 2023. En kraftig minskning av skövlingen i Amazonas var höjdpunkten, säger Mariana Napolitano på Världsnaturfonden i Brasilien.

— Tråkigt nog ser vi inte samma utveckling i cerradon. Detta skadar (den likartade) vegetationszonen och dess inverkan på ekosystemet.

Miljöorganisationer kritiserar regeringen för att inte uppmärksamma krisen i Brasiliens savann på samma sätt som avverkningen av Amazonas.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!