Förenade arabemiraten ställer ett 80-tal personer inför rätta, misstänkta för 'terrorverksamhet'. Arkivbild.
Förenade arabemiraten ställer ett 80-tal personer inför rätta, misstänkta för 'terrorverksamhet'. Arkivbild. - Foto: Jon Gambrell/AP/TT

"Terroråtal" mot 84 i Förenade arabemiraten

Förenade arabemiraten har beordrat en rättegång för "terrorrelaterade" brott enligt statliga medier. 84 personer ska ställas inför rätta, "de flesta är medlemmar i terroristorganisationen Muslimska brödraskapet", uppger den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Wam.


Representanter för Förenade arabemiraten sade på lördagen att de som åtalas har fått tillgång till försvarsadvokater, och att den statliga säkerhetsdomstolen har inlett vittnesförhör och procedurer kring rättegångsförfarandet.

Uppgiften om en massrättegång påminner om en liknande rättsprocess 2013 då 94 politiska aktivister, advokater, studenter och lärare ställdes inför rätta. Även då rörde anklagelsen medlemskap i den i Förenade arabemiraten förbjudna organisationen.

Då dömdes omkring 70 personer till fängelsestraff, och vissa av dem ställs nu åter inför rätta, rapporterar AFP.

Det rättsliga förfarandet kritiserades då av mänskliga rättighetsorganisationer. Human Rights Watch sade att domarna var repressalier för att de anklagade hade försökt att skapa en oberoende människorättsgrupp.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!