Hundratals postanställda i Storbritannien anklagades för stöld sedan stora summor pengar försvunnit från kontoren. Arkivbild.
Hundratals postanställda i Storbritannien anklagades för stöld sedan stora summor pengar försvunnit från kontoren. Arkivbild. - Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Brittiska posten utreds för bedrägeri

Hundratals postanställda i Storbritannien anklagades för stöld sedan stora summor pengar påstods ha försvunnit från kontoren. Orsaken var i själva verket ett IT-fel – och nu utreds istället postföretaget för bedrägeri.


Över 700 anställda på brittiska Post Office anklagades felaktigt för stöld, vilket ledde till att många fick se sin ekonomi slås i spillror av höga skadeståndskrav, medan andra dömdes till fängelse.

Anklagelserna under åren från 1999 till 2015 kom efter att företagets datorer felaktigt visade att pengar försvunnit från kontoren.

Men den verkliga boven i dramat var ett fallerande datasystem som posten infört i slutet av 90-talet.

Tv-serie väckte nytt liv

Bolaget Post Office hävdade i åratal att datan var korrekt, men efter lång kamp fick flera av de anklagade sin sak prövad på nytt. Redan 2021 revs 39 fällande domar upp av högre instans.

En domare har uppgett att postföretaget kände till att det fanns "allvarliga problem" med pålitligheten hos datasystemet, och att deras egen utredning av händelserna hade stora brister.

Skandalen har fått ny aktualitet i och med en uppmärksammad tv-serie som visades vid nyår, och enligt The Guardian har den lett till att ytterligare ett 50-tal eventuella offer kontaktat polis och åklagare.

Totalt har 93 anställda friats, men många väntar fortfarande på att bli rentvådda. Bara 30 personer har kompenserats fullt ut för skadestånden de tidigare tvingats betala.

Finansminister Jeremy Hunt säger till BBC att han lovar att regeringen ska "göra allt de kan" för att se till att de drabbade ska få skadestånden de väntar på.

— Vi har hört budskapet, klart och tydligt, och vi ska se hur vi kan snabba på utbetalningarna, säger han.

Blev utfryst

Polisen har nu dessutom inlett en utredning mot Post Office. Misstankarna handlar om att de skadeståndspengar bolaget har tagit emot kan klassas som bedrägeri. Hittills har ingen gripits eller delgivits misstanke.

En av de anklagade anställda vittnar om att han och hans familj blev utfrysta i sitt lilla samhälle i norra England, och att hans dotter mobbades i skolan för att pappan påstods vara tjuv. Han och andra drabbade kräver nu att de skyldiga dras fram i ljuset:

— Det handlar om ansvarsutkrävning. Låt oss få veta vilka som fattade besluten och gjorde att detta kunde hända, säger mannen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!