USA:s utrikesminister Antony Blinken med Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.
USA:s utrikesminister Antony Blinken med Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. - Foto: Evelyn Hockstein/AP/TT

Blinken varnar för cancerspridning av konflikt

USA:s utrikesminister varnar för att konflikten i Gaza kan "metastasera" till fler delar av Mellanöstern. Tysklands utrikesminister vädjar till Israel att minska intensiteten på militära insatser i Gaza.


En märkbar desperation och lätt irritation präglade den amerikanske utrikesministern Antony Blinkens utspel under den intensiva rundresan i Mellanöstern.

— Detta är ett ögonblick av djupa motsättningar i regionen. Denna konflikt kan lätt metastasera, skapa ytterligare osäkerhet och än mer lidande, sade Blinken på en presskonferens i Doha bredvid Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

Blinken använde uttrycket för när en cancer sprids, och hänvisade indirekt till farorna om att konflikten sprids i Libanon och utefter Röda havets kust.

Beskedet liknande de utspel som Blinken gjort under rundresan där han besökt Turkiet, Grekland och Jordanien före Qatar. Sedan fortsätter den amerikanske utrikesministerns resa till Abu Dhabi och Saudiarabien.

Skydda civila

Det var samtidigt talande att USA:s utrikesminister stod bredvid Qatars ledare som har spelat en nyckelroll i förhandlingar med terrorstämplade Hamas.

Förhandlingarna ledde till ett visst frigivande av de som tagits som gisslan under terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Men sedan har Israels attacker mot Gaza fortsatt.

Inte heller en resolution i FN:s säkerhetsråd har fått gehör i Israels ledning.

Blinken underströk därför med skärpa att det var av allra högsta vikt att Israel "skyddar civila" i militära insatser och att se till att "få fram humanitärt stöd till dem som behöver det" och att civila måste kunna få återvända hem så snart som det är möjligt.

— De kan inte och får inte tvingas bort från Gaza, sade Blinken enligt nyhetsbyrån AFP.

Tysk kritik

Även Tysklands utrikesminister, miljöpartisten Annalena Baerbock, använde starka uttryck för att förmå Israel att mildra de militära insatserna i Gaza.

— Lidandet av många oskyldiga människor kan inte pågå som nu, sade Baerbock vid sitt besök i Jerusalem på söndagen, rapporterar AFP.

Även Blinken upprepade de många civila tragedier som kriget mellan Hamas och Israel har orsakat.

— Det är ofattbara tragedier som drabbat allt för många oskyldiga palestinska män, kvinnor och barn, sade han.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!