Månfarkosten Peregrine i förberedelseskede inför uppskjutning.
Månfarkosten Peregrine i förberedelseskede inför uppskjutning. - Foto: United Launch Alliance via AP/TT

USA:s rymdsond får problem att nå månen

USA:s första försök att landa på månen på över ett halvt sekel har stött på flera problem. Den nya raketen Vulcan Centaur lyfte lyckosamt från Florida, men bara timmar senare har såväl solceller som bränsletillförseln drabbats av "kritiska fel".


Raketen, med rymdsonden Peregrine, har drabbats av driftstörning på väg mot månen, och hela uppdraget ser ut att vara i fara.

"Vi utvärderar för närvarande vilka alternativa projekt som just nu är genomförbara för uppdraget", skriver bolaget Astrobotic, som ligger bakom uppskjutningen, på X, tidigare Twitter.

Då hade raketen först drabbats av av en "avvikelse" med solcellerna som laddar månfarkosten Peregrines batterier. Man kunde helt enkelt på distans inte rikta cellerna mot solen. Om det problemet inte kan lösas kan den obemannade rymdresan inte slutföras, meddelar Astrobotic.

I försöket att med en "improviserad manöver" fixa problemet insåg man att farkosten tappat en "kritisk mängd" bränsle.

Det gör att Astrobotic nu prioriterar att "maximera mängden data vi kan komma åt", enligt ett inlägg på X.

Bild från Nasas webbsändning då Vulcan-raketen lyfter från Cape Canaveral i Florida, natten till måndagen lokal tid.

Fler utmanare

Peregrine, som väger 1,2 ton, är tillverkad av bolaget Astrobotic med hemvist i Pittsburgh i USA.

Expeditionen ingår i Nasas allt större strategi att låta privatägda företag sköta mer av landets rymdsatsning.

Rymdstyrelsen har även gett ett annat företag i USA, Intuitive Machines, i uppdrag att skicka sonden Nova-C till månen. Den uppskjutningen har blivit försenad flera gånger, men väntas enligt nyhetsbyrån AFP nu ske i februari.

Intuitive Machines anlitar Elon Musks raketföretag Space X för uppskjutningen.

Det speciella med Astrobotics satsning är att den utgör första försöket för Vulcan-raketerna, ett prestigeprojekt för flygjättarna Lockheed Martin och Boeing.

Dyr och otymplig

De är veteraner i sammanhanget, men deras teknik har på senare år beskrivits som otymplig och dyr, vilket bidragit till att de överskuggats av uppstickare som Space X.

Nu har Lockheed Martin och Boeing bildat ULA (United Launch Alliance), som håller i utvecklingen av Vulcan-raketerna. Tanken är att de alltmer ska anamma receptet från Space X-modellen Falcon med återanvändbara raketsteg, så att uppskjutningarna blir resurssnålare och billigare.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns ett stycke om japanska Hakuto-R M1 som innehöll felaktigheter. Det är nu borttaget.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!