Den brittiske skådespelaren Idris Elba på Parliament Square i London med kläder som representerar dem som dödats i knivvåld i Storbritannien.
Den brittiske skådespelaren Idris Elba på Parliament Square i London med kläder som representerar dem som dödats i knivvåld i Storbritannien. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Elba reagerar på knivvåldet

Hundratals människor har dödats i brittiska knivdåd de senaste åren. Nu reagerar skådespelaren Idris Elba på vad han ser som politikernas ointresse. Jag kan inte längre stå tyst medan unga människor rycks bort, säger han och presenterar en kampanj mot våldet.


Storbritannien skakades av ett nytt brutalt knivdåd på nyårsafton när en 16-årig pojke dödades i London.

Det var bara det senaste i en lång rad våldsdåd med större knivar i Storbritannien, där polisen uppger att minst 247 personer dödades av knivvåld i England och Wales mellan juli 2022 och juni 2023.

Från politikerna är det tyst, för tyst, anser Idris Elba, som nu har dragit i gång sin kampanj "Don’t stop your future" (Stoppa inte er framtid) utanför parlamentet i London.

— Våra politiska ledare måste prioritera den här frågan, och det nu, säger Elba enligt The Guardian.

Premiärminister Rishi Sunak presenterade i augusti i fjol ett förbud mot att bära macheter och andra stora knivar, men sedan dess har inte mycket hänt i frågan.

— Unga människor är vår framtid, deras potential förtjänar att tas till vara på, inte tas bort av våldet, säger Elba, känd från bland annat tv-serierna "Luther" och "The wire".

Hans kampanj inleddes med att det lades ut skor och tröjor platsen utanför parlamentet, Parliament Square, ett litet paket för varje person som dödats av knivvåld på brittiska gator.

— Vi måste motivera de unga att inte bära kniv, vi måste investera i program som går till botten med det som orsakar våldet, säger Elba.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!