En ukrainsk soldat hoppar av en tysk artilleripjäs som står nära fronten i Bachmut i östra Ukraina. Bilden togs den 27 maj förra året. Arkivbild.
En ukrainsk soldat hoppar av en tysk artilleripjäs som står nära fronten i Bachmut i östra Ukraina. Bilden togs den 27 maj förra året. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Scholz Ukrainakrav: Skicka mer vapen

Tyskland har tagit täten i den europeiska stödinsatsen för Ukraina – och flera stora länder ligger långt efter. För att Ukraina ska kunna stå emot Ryssland krävs mer vapen och mer pengar, larmar den tyske förbundskanslern Olaf Scholz. Och han vill ha snabba svar.


Under detta år planerar Tyskland för att fördubbla sitt militära stöd till Ukraina och skicka vapen och materiel till ett värde av motsvarande nästan 90 miljarder kronor. Men det är inte tillräckligt – vapenleveranserna som planeras från EU-länderna i år är sammanlagt alldeles för liten, enligt Olaf Scholz.

— Jag uppmanar därför våra kollegor inom EU att också trappa upp sina stödinsatser för Ukraina, sade den tyske förbundskanslern i Berlin på måndagen, rapporterar bland andra Politico.

Tysklands regering har vänt sig till Bryssel med ett förslag om att alla 27 medlemsstater ska tvingas redogöra för sina planer för Ukraina senast vid nästa toppmöte den 1 februari.

De största bidragsgivarna till Ukraina under perioden 24 januari 2022 till och med 31 oktober 2023, räknat i miljarder euro som har utlovats. Noteras bör att enskilda EU-länder bidrar även inom ramen för EU:s samlade stödinsatser.

Jättar ligger efter

Några få dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina stod det klart att Tyskland gick in i ett epokskifte, en "Zeitenwende". Landet hade av historiska skäl begränsat de militära utgifterna och vapenexporten, men Olaf Scholz meddelade att den tiden var över.

Sedan dess har Tyskland näst efter USA varit det land som givit allra störst militärt stöd till Ukraina.

Från de europeiska länderna har det kommit många utfästelser om att Ryssland måste stoppas och att Ukraina kommer att få stöd så länge som det behövs. Men flera av unionens större länder – som Frankrike, Italien och Spanien – har bilateralt bara utlovat en bråkdel av vad Tyskland har i militär väg.

— Vi behöver en så tydlig överblick som möjligt av vilka konkreta bidrag våra europeiska partner kommer att göra för att stötta Ukraina i år, sade Olaf Scholz.

Ungersk öppning?

Vid sidan av respektive EU-lands militära stöd planeras det på EU-nivå för ett finansiellt stöd på 50 miljarder euro som ska skjutas till Ukrainas budget över fyra år.

Vid det kommande toppmötet ska EU-ledarna göra ett nytt försök att truga Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som lägger veto mot paketet. Enligt Politicos källor har man från ungerskt håll öppnat för att lyfta vetot om stödet godkänns för ett år i taget.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz försöker sätta press på de andra EU-länderna att trappa upp det militära stödet till Ukraina. Arkivbild.
TT
/
EU
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!