Anhängare till Aleksej Navalnyj kräver att han friges, här vid en demonstration i Berlin. Arkivbild.
Anhängare till Aleksej Navalnyj kräver att han friges, här vid en demonstration i Berlin. Arkivbild. - Foto: Paul Zinken/AP/TT

Meddelande från Navalnyj: Isolering i Arktis

Omständigheterna kring den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj fångenskap har varit oklara den senaste tiden. Men på tisdagen kom livstecken där han säger att han förflyttats till isoleringscell i köldens Arktis.


Fängslade Navalnyj fördes nyligen till en avlägsen anstalt norr om polcirkeln, men brist på uppgifter om förflyttningen innebar en omedelbar oro bland hans närmaste om hans välbefinnande.

Beskedet på tisdagen om läget för Navalnyj var inte lugnande, men den innehöll åtminstone en signal om att hans sarkastiska humor var oförändrad.

"Vilken fantastisk frisk bris som blåser in på fängelsegården trots cementbarriärer", reflekterade han och konstaterade att temperaturen "aldrig varit lägre än minus 32 grader Celsius".

Navalnyjs förflyttning till en avsides och isolerad straffkoloni tros vara en del av den ryska regimens förberedelser inför presidentvalet i mars då Vladimir Putin lär utses för en ny presidentperiod.

Regimkritikern meddelade också att han satts i en isolerad straffcell. Anledningen var att vakter hävdat att Navalnyj "vägrade att presentera sig på ett korrekt sätt och inte lystrat till undervisande verksamhet".

Navalnyj har suttit i isoleringscell 24 gånger och sammanlagt 273 dagar enligt hans närstående.

Navalnyj fängslades 2021 sedan han återvänt till Ryssland efter att ha vårdats i Tyskland för förgiftning. Han dömdes till fängelse bland annat för korruption i en summarisk rättegång. Straffet förlängdes ifjol till 19 års fängelse för "extremism".

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!