USA:s utrikesminister Antony Blinken och Palestinas president Mahmud Abbas möttes på onsdagen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Palestinas president Mahmud Abbas möttes på onsdagen. - Foto: Jaafar Ashtiyeh/AP/TT

Blinken mötte Abbas – uppmanade till reformer

USA:s utrikesminister Antony Blinken har träffat den palestinske presidenten Mahmud Abbas för att diskutera reformer av det palestinska självstyret.


Antony Blinken befinner sig för närvarande i Mellanöstern och på onsdagen träffade han Mahmud Abbas i Ramallah på Västbanken.

Efteråt sade Blinken att Abbas är redo för reformer.

— Vad jag tar med mig från det här mötet är att han är fast besluten om det och är verkligen redo att gå vidare, säger Blinken till AFP.

"Bra uttalanden"

Det palestinska ledarskapet tycker att de hörde "bra uttalanden" från amerikanerna, säger Mahmud Abbas talesperson Nabil Abu Rudeineh.

— Men ingenting har hänt, tillägger han.

— Prioriteringen nu är att stoppa kriget mot Gaza.

Inför mötet sade Blinken att USA stödjer "konkreta steg mot skapandet av en palestinsk stat".

Han sade även att han har säkrat åtaganden från flera länder i regionen för att återuppbygga och styra Gazaremsan efter att kriget mellan Israel och Hamas tagit slut – på villkor att det "leder till en palestinsk stat".

Blinken till Bahrain

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu motsätter sig starkt skapandet av en palestinsk stat vid sidan av Israel – och det väststödda palestinska ledarskapet saknar legitimitet enligt många palestinier, skriver AFP.

Efter mötet med Abbas flög Blinken vidare till Bahrain för samtal med kung Hamad bin Isa Al-Khalif, uppger en tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet.

I tisdags besökte den amerikanske utrikesministern Israel, där han bland annat träffade Netanyahu för samtal kring framtiden i Gaza.

Resan är Blinkens fjärde i Mellanöstern sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Han har tidigare besökt Turkiet, Grekland, Jordanien, Qatar, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!