Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

USA-expert: Symboliskt viktig vinst för Trump

Republikanen Donald Trumps överlägsna seger vid nomineringsmötet i Iowa ger en rejäl skjuts åt hans kampanj för att bli presidentkandidat, anser USA-experten Dag Blanck.


Trump var storfavorit på förhand och höll för trycket när nomineringsmötet i Iowa avgjordes.

— Ja, det var en storseger för Donald Trump. Det var inte oväntat. Det var mycket vad opinionsmätningarna hade förutsagt. Mycket handlade om att han skulle få över 50 procent och det fick han också. Det är en mycket klar seger, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

DeSantis stärks

Den stora frågan kom i stället att handla om vem som skulle bli tvåa, Floridaguvernören Ron DeSantis eller den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley. I slutändan drog DeSantis det längsta strået, ett par procentenheter före Haley.

— Det stärker hans kampanj naturligtvis. Han hade varit lite grand i en nedåtgående rörelse.

Däremot drog sig entreprenören Vivek Ramaswamy ur försöken att bli Republikanernas presidentkandidat efter att bara ha fått drygt sju procent av rösterna.

— Det var inte oväntat. Han har varit väldigt svag hittills, säger Dag Blanck.

Symbolisk betydelse

Han påpekar att för Trump var det viktigt att vinna nomineringsmötet i Iowa, eftersom han där förlorade mot Texassenatorn Ted Cruz 2016. Dessutom är Iowa först ut i hela primärvalsprocessen.

— Den stora betydelsen är den symboliska roll som Iowa har. Och den mycket starka ställning som nu Trump har inför resten av valen. Det ger en väldig skjuts åt kampanjen.

Härnäst väntar primärval i New Hampshire i nästa vecka och även där leder Trump i opinionsmätningarna, fast med mindre marginal.

— Där hoppas ju Nikki Haley på att kunna göra mycket bättre ifrån sig. Det är ett annat läge. Det är en annan befolkning i New Hampshire och en mer oberoende delstat som går sin egen väg, säger Dag Blanck.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!