Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Zelenskyj ber om stöd – Putin hotar krossa Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar om västvärldens fortsatta stöd när han talar i Davos i Schweiz. Rysslands ledare Vladimir Putin svarar i ett tv-sänt tal från Moskva att Ukraina som stat kan komma att krossas.


Några veckor före tvåårsdagen av den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina har Zelenskyj rest till Davos i Schweiz och den internationella tummelplatsen Världsekonomiskt forum.

I svart militärtröja valde Zelenskyj att tala om framtida faror – och möjligheter.

Han varnade för att kriget blir en så kallad "frusen konflikt" med låsta krigsfronter:

— En frusen konflikt kommer förr eller senare att åter tända till, sade han och konstaterade att Putin är ett rovdjur som inte gillar frusen mat.

Zelenskyj sade att tidigare försök att förhandla med Ryssland, efter den ryska invasionen av Krimhalvön, inte lyckats under de så kallade Minsksamtalen där Tyskland och Frankrike stod som garanter, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Öppen för samtal

Men han öppnade han för internationella samtal med Schweiz som värd – förslaget gillades av Schweiz federala president vid ett möte på måndagen.

— Jag bjuder in alla ledare och alla länder som respekterar fred och internationell lag, sade Zelenskyj i talet i Davos.

Zelenskyj sade att han räknar med att USA: stöd fortsätter, trots motstånd i kongressen. Han hänvisade till löften från den amerikanske utrikesminister Antony Blinken.

Den ukrainske presidenten påpekade också att hans land behöver förankrat stöd från EU.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen svarade med att säga att "Ukraina kommer att segra":

— Men vi måste fortsätta att ge styrka åt landets motståndskamp.

Putin: Barbarer

Tongångarna från Kreml var annorlunda när den ryske presidenten Vladimir Putin höll ett tv-sänt tal där han åter hotade att krossa Ukraina.

— Inte bara har deras (Ukrainas) motoffensiv misslyckats, nu ligger dessutom hela initiativet helt i händerna på Rysslands väpnade styrkor. Om detta fortsätter så kan den ukrainska staten komma att drabbas av ett obotligt, mycket allvarligt slag.

Putin, som själv beordrade det ryska invasionskriget mot Ukraina, hävdade också att Ukraina agerar barbariskt vid attacker mot den ryska staden Belgorod.

— De (Ukraina) försöker visa att de också kan göra något. Men i stället för att lösa militära uppgifter så handlar de på detta barbariska vis. Attackerna utfördes med urskillningslösa vapen mot fredliga bosättningar, sade Putin.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!