Soldater och polis har tidigare omringat större säkerhetsfängelser i Guayaquil och i huvudstaden Quito för att bekämpa gängbrottslighet och upplopp. Arkivbild.
Soldater och polis har tidigare omringat större säkerhetsfängelser i Guayaquil och i huvudstaden Quito för att bekämpa gängbrottslighet och upplopp. Arkivbild. - Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Militär stormade stort gängfängelse

Polis och militär har stormat ett säkerhetsfängelse i Ecuadors viktiga hamnstad Guayaquil, som också har blivit näste för landets knarkkarteller. Insatsen görs sedan en framstående åklagare som utredde knarkligors brott har mördats i en pågående våldsspiral.


Våldsam utveckling i Ecuador

Ecuadors ökända knarkboss Adolfo ”Fito” Macías Villamar rymde från säkerhetsfängelset Litoral i Guayaquil runt den 8 januari i år. Han var dömd till 34 års fängelse.

President Daniel Noboa utlyste 60 dagars undantagstillstånd efter rymningen, varpå flera knarkkarteller inledde våldsamheter och upplopp runt om i Ecuador.

Tv-kanalen TC i Guayaquil stormades av ett beväpnat gäng den 9 januari och tog över en studio under direktsändning där de hotade programledare till livet innan de kunde gripas.

President Noboa förklarade att Ecuador är i ”intern väpnad konflikt” direkt efter stormningen.

Åklagaren César Suárez, som ledde utredningar om knarkkarteller, sköts till döds i sin bil den 17 januari. Dagen efter stormades säkerhetsfängelset i Guayaquil stormades av militär.

Knarkligorna i Ecuador har ofta direkta kopplingar till karteller i grannlandet Colombia och Mexiko.

FN:s kontor för narkotika och brott (UNODC) pekar ut Ecuador i sin senaste rapport som ett av de länder där antalet mord kopplat till gängkriminalitet ökar mest.

Källor: AFP, AP, UNODC

"Armé och militär genomför en inbrytning för att kontrollera både externa och interna delar av fängelset, meddelade Ecuadors militär i ett pressmeddelande.

Bilder visar hur hundratals soldater tar sig in i fängelset, samma fängelse varifrån den ökända knarkbossen Adolfo "Fito" Macías Villamar rymde tidigare i år.

Den latinamerikanska republiken hamnar allt djupare i en svår och våldsam kris orsakad av knarkkartellers ökande verksamhet och våldsamma metoder.

De senaste åren har fängelset i storstaden Guayaquil varit centrum för den växande knarkbrottsligheten i landet. Den senaste veckan har oron eskalerat sedan "Fitos" rymning, som bland annat följdes av att en tv-studio stormades under direktsändning.

Ecuador har sett en kraftig ökning av våldsamma upplopp och knarkrelaterade mord de senaste veckorna.

Åklagaren César Suárez – som utredde knarkbrottslighet och fick ansvar för utredningen kring stormningen av tv-studion – sköts till döds i sin bil på onsdagen. Han ledde även en nationell enhet som utreder den organiserade brottsligheten.

Två personer har gripits efter mordet på Suárez.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!