Ett amerikanskt flyg lyfter från ett hangarfartyg på Röda havet i samband med att USA och Storbritannien utförde gemensamma räder mot mål tillhörande Huthirörelsen tidigare i veckan. Arkivbild.
Ett amerikanskt flyg lyfter från ett hangarfartyg på Röda havet i samband med att USA och Storbritannien utförde gemensamma räder mot mål tillhörande Huthirörelsen tidigare i veckan. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Nya Huthi-anfall utanför Jemen

Huthirörelsen har utfört nya attacker mot fartyg utanför Jemen. Anfallen kommer efter att USA slagit ut två av Huthirörelsens sjömålsrobotar.


Två lastfartyg attackerades under onsdagen av robotar. Två robotar sköts ned av en amerikansk jagare, ytterligare en robot missade målet med runt 100 meter.

Huthirörelsen låg enligt USA bakom anfallet, som inte orsakade några skador. De fortsatta attackerna innebär dock att USA "uppenbarligen måste fortsätta göra vad vi måste" för att skydda handelstrafiken i Röda havet, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

De två angripna fartygen ägs av ett dotterbolag till danska rederiet Mærsk, som uppger att man nu helt kommer att sluta trafikera Röda havet, och inte heller åka genom leden i skydd av amerikanska krigsfartyg.

Det amerikanska anfallet mot Huthirörelsen under natten till onsdag riktades mot sjömålsrobotar som ska ha utgjort ett direkt hot mot skepp i området, enligt USA:s militärkommando i Mellanöstern, Centcom.

Räden skedde efter att Washington bara timmar tidigare genomfört luftanfall mot mål tillhörande Iranstödda miliser i Irak.

USA har tidigare utfört två räder mot Huthi-mål tillsammans med Storbritannien med syfte att decimera den Iranstödda islamistiska Huthirörelsen förmåga att attackera fartyg. Utöver detta har Washington även genomfört flera angrepp mot samma typ av mål på egen hand.

Den senaste tiden har Huthirörelsen utfört många angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet, som en hämnd för Gazakriget.

TT
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!