Rebeller hävdar kontroll över hamnstad

Avancerande rebellstyrkor säger sig ha tagit kontroll över en hamnstad i västra Myanmar.


Fakta: Många rebellgrupper

Militären i Myanmar tog makten i en kupp i februari 2021, och fängslade då en stor del av dem som var demokratiskt valda – inklusive Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi – inom bland annat partiet Nationella förbundet för demokrati (NLD).

Medlemmar i den i kuppen avsatta demokratiska rörelsen bildade en väpnad rebellgrupp, Folkets försvarsfront, som kontinuerligt utmanar militärmakten.

Dessutom finns ett antal regionala rebellgrupper, ofta med ursprung ur folkgrupper.

Rebellgruppen AA (Arakans armé) har stridit i flera år med målet att få självständighet för provinsen Rakhine i väster.

I östra delen av Myanmar finns de väpnade grupperna, MNDAA (Myanmars nationella demokratiska alliansarmé) och TNLA (Ta' angs nationella befrielsearmé).

I norra Burma är rebellgruppen KIA (Kachins frihetsarmé) aktiv.

Totalt finns mellan 30 och 40 väpnade grupper och fraktioner som är verksamma i Myanmar.

Källor: International crisis group, Utrikespolitiska institutet, AP

Arakans armé (AA) har stridit mot myanmariska regeringsstyrkor i två månaders tid i landets västra delar, nära gränsen till Indien. Sent på onsdagskvällen hävdar rebellgruppen "fullständig kontroll" över staden Pauktaw, som ligger längs med kusten och har omkring 20 000 invånare.

Pauktaw ligger ungefär två och en halv mil från staden Sittwe, som är huvudstad i den länge konflikthärjade delstaten Rakhine. I Sittwe ligger också en av landets viktigaste djuphavshamnar, som är central när den styrande militärjuntan försöker knyta närmare an till Indien.

När striderna bröt ut i november så såg AA ut att tillfälligt ta kontroll över Pauktaw, men striderna har fortsatt att rasa och juntan har låtit beskjuta staden med artilleri och örlogsfartyg.

Nya Google Earth-bilder av Pauktaw visar stor förstörelse i stadens centrala delar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!