Donald Trump (till vänster) och hans advokat Alina Habba vid den pågående förtalsrättegången i New York. Domare Lewis Kaplan och vittnet Carol Martin i bakgrunden.
Donald Trump (till vänster) och hans advokat Alina Habba vid den pågående förtalsrättegången i New York. Domare Lewis Kaplan och vittnet Carol Martin i bakgrunden. - Foto: Teckning: Elizabeth Williams via AP/TT

Trump döms för förtal – ska betala 900 miljoner

USA:s tidigare president Donald Trump döms att betala 83,3 miljoner dollar, nära 900 miljoner kronor, i den förtalsrättegång i New York som avslutades på fredagen. "Oerhört löjligt!" skriver Trump på sociala medier.


Juryn i New York behövde inte ens tre timmars överläggande för att komma överens: Donald Trump ska betala jätteskadeståndet till författaren och journalisten E Jean Carroll, som anser sig ha blivit förtalad av ex-presidenten.

Carroll nöjde sig omedelbart efter domen med att le stort inför kamerorna utanför domstolen. Trump hade då lämnat byggnaden men lät via sociala medier meddela att han tänker överklaga det "oerhört löjliga" utslaget.

"Vårt juridiska system är utom all kontroll och används som politiskt vapen", skriver han vidare och anklagar som ofta förr president Joe Biden för att använda domstolarna för att besegra honom i en "häxjakt".

Förstörde anseende

Det nya skadeståndet går utöver det som Trump tidigare ålagts att betala Carroll, som i maj i fjol vann en civilrättslig rättegång mot Trump som rörde sexuellt övergrepp. En jury fann då Trump skyldig och han dömdes att betala motsvarande 52 miljoner kronor till den nu 80-åriga Carroll. Även den domen har Trump överklagat.

Den aktuella rättegången gällde bara om Trump gjort sig skyldig till förtal 2019, när han var president och anklagade Carroll för att vara en lögnare och "galning" när hon berättade om de sexuella övergrepp hon sade sig ha blivit utsatt för.

Juryn skulle bara ta ställning till hur stort skadestånd som skulle utkrävas, inte om övergreppet i en provhytt på varuhuset Bergdorf Goodman i New York 1996 ägt rum.

Lämnade rätten

Det nu utdömda beloppet är betydligt högre än vad Carrolls advokat krävt – sammanlagt 24 miljoner dollar – för de skador som förtalet inneburit samt för att ha fått sitt rykte förstört genom den "hatstorm" som följde efter Trumps uttalanden.

— Han förstörde helt mitt anseende. Jag är här för att få tillbaka mitt goda rykte och för att hindra honom för att fortsätta ljuga om mig, sade Carroll när hon vittnade under rättegången.

Trump infann sig i rättssalen under rättegångens två sista dagar, på torsdagen för att kort vittna och förklara sig oskyldig, på fredagen som åhörare.

Under Carrolls advokat Roberta Kaplans slutplädering valde ex-presidenten att tydligt skaka på huvudet, resa sig och lämna salen. Före sortin stannade han upp och granskade dem som var närvarande, innan hans livvakt följde honom ut.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!