Ukraina och Ryssland har utväxlat krigsfångar. Bland de ukrainare som kommer hem finns soldater från Azovstal-stålverket i Mariupol. Här demonstrerar anhöriga till krigsfångar som togs där, i Kiev i oktober. Arkivbild.
Ukraina och Ryssland har utväxlat krigsfångar. Bland de ukrainare som kommer hem finns soldater från Azovstal-stålverket i Mariupol. Här demonstrerar anhöriga till krigsfångar som togs där, i Kiev i oktober. Arkivbild. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina och Ryssland utväxlar många fångar

Hundratals ukrainska och ryska krigsfångar har blivit utväxlade, meddelar båda krigets parter. Det sker efter att förra veckans flygkrasch i Belgorod hade satt frågetecken för fortsatta fångutväxlingar.


207 ukrainare har kommit hem, meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via sociala medier. Till det bifogar han bilder på män som anländer i buss och blir omsvepta i ukrainska flaggor när de kommer ut.

Enligt Andrij Jermak, rådgivare till Zelenskyj som uppges ha varit inblandad i förhandlingarna, är en del av fångarna soldater som var med och försökte försvara staden Mariupol, bland annat vid den långa belägringen av stålverksanläggningen Azovstal. Andra sägs vara poliser eller nationalgardister.

Uppgifterna om hur många fångar det handlar om går isär något, men det framgår inte varför. Enligt Rysslands försvarsdepartement har 195 ryska krigsfångar tagits emot på rysk mark.

"I utbyte har exakt 195 krigsfångar från Ukrainas militär överlämnats", meddelar departementet i Moskva i sociala medier.

I onsdags förra veckan kraschade ett militärt ryskt transportflygplan i den ryska gränsregionen Belgorod. Enligt Ryssland fanns 65 ukrainska krigsfångar ombord inför en planerad utväxling och man anklagade Ukraina för att ha skjutit ned planet. Ukraina har framför allt ifrågasatt att några ukrainska fångar fanns ombord, sagt att de i så fall inte fick några förvarningar om det, och begärt ytterligare bevis.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!