Qatars premiärminister Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani sade på måndagen att 'goda framsteg' har gjorts under samtalen mellan parterna. Arkivbild.
Qatars premiärminister Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani sade på måndagen att 'goda framsteg' har gjorts under samtalen mellan parterna. Arkivbild. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Qatar: Hamas "positiv" inför plan på vapenvila

Hamas har givit en "inledande positiv bekräftelse" på ett förslag om eldupphör i Gaza och frisläppande av gisslan, enligt Qatar. Men en källa inom Hamas säger att uttalandet är "förhastat och inte sant".


Majed al-Ansari, talesperson för Qatars utrikesdepartement, säger att de är "optimistiska eftersom båda sidor nu har kommit överens om de grundläggande förutsättningarna" som skulle kunna leda till ett nytt eldupphör.

— Förslaget har godkänts av den israeliska sidan och nu har vi en första positiv bekräftelse från Hamas sida, säger talespersonen Majed al-Ansari med hänvisning till möten mellan representanter för Qatar, USA, Israel och Egypten i den franska huvudstaden på söndagen.

Han säger vidare att det fortsatt är en lång väg kvar till mål.

— Vi hoppas att vi under de närmaste veckorna kommer att kunna meddela goda nyheter om detta, säger al-Ansari.

Uttalandet dementeras av en källa inom Hamas.

"Det finns ännu ingen överenskommelse om ramverket för avtalet . . . och Qatars uttalande är förhastat och inte sant", säger källan.

Qatars premiärminister Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani sade på måndagen att "goda framsteg" har gjorts under samtalen mellan parterna, och uttryckte då förhoppningar om att de kan leda till en ny paus i striderna.

Förslaget uppges vara en vapenvila i etapper, där kvinnor och barn ur gisslan släpps först samtidigt som stöd kan komma in i Gazaremsan.

Qatar har tillsammans med Egypten och USA lett medlingsförsök sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut den 7 oktober.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!