Hage Geingob. Arkivbild.
Hage Geingob. Arkivbild. - Foto: Richard Drew/AP/TT

Namibias president död

Namibias president Hage Geingob har avlidit vid en ålder av 82 år, meddelar presidentkansliet i ett uttalande. Beskedet om hans död kommer efter att han i januari meddelat att han drabbats av cancer.


Geingob tillträdde presidentämbetet 2015 och var inne på sin andra mandatperiod.

"Det är med tungt hjärta och som jag tyvärr måste informera er om att vår älskade Dr. Hage G. Geingob, Republiken Namibias president, i dag (söndag) har lämnat oss", skriver presidentkansliet i uttalandet som publicerats på X, tidigare Twitter.

Den politiske veteranen dog omgiven av sin familj på ett sjukhus i huvudstaden Windhoek.

Mellan 1990 och 2002 hade han rollen som premiärminister, den förste någonsin på posten sedan Namibia blev självständigt från Sydafrika.

Geingob engagerade sig redan som ung mot den sydafrikanska apartheidregimen som styrde över Namibia, ett engagemang som småningom tvingade honom i exil.

När han efter flera decennier utomlands återvände till hemlandet 1989 efter att bland annat ha arbetat för FN ansågs han stå i mitten politiskt och utsågs året därpå till premiärminister av det dominerande Swapo-partiet.

I sitt första presidentval fick han hela 87 procent av rösterna. När det var dags att ställa upp på nytt 2019 sjönk siffran, men 56 procent räckte för att han skulle bli omvald.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!