Demonstrationer mot premiärminister Benjamin Netanyahu hölls i Tel Aviv på lördagen. Texten på plakatet lyder: 'Varför är du fortfarande här när de inte är det?' och syftar på gisslan som hålls av Hamas.
Demonstrationer mot premiärminister Benjamin Netanyahu hölls i Tel Aviv på lördagen. Texten på plakatet lyder: 'Varför är du fortfarande här när de inte är det?' och syftar på gisslan som hålls av Hamas. - Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Netanyahu svarar på avgångskrav

Omfattande protester i Israel kräver premiärminister Benjamin Netanyahus avgång eftersom de som tagits som gisslan av Hamas ännu inte har fritagits. Netanyahu svarar att "ansträngningar att få de tillfångatagna fria pågår hela tiden".


Tusentals demonstranter samlades på lördagskvällen i Tel Aviv och flera andra städer i Israel, samt utanför Netanyahus residens i Jerusalem.

Protesterna rörde läget för de över 100 personer hålls som gisslan av terrorstämplade Hamas och andra islamistiska extremistgrupper efter attackerna mot Israel den 7 oktober.

— Vi måste avsluta kriget nu och utfärda en vapenvila för att få hem de här personerna till sina familjer, sade Karen Levy, en av demonstranterna.

Priset stiger

Ilskan var stor både bland anhöriga och de som är kritiska till den israeliska regeringens politik.

— För varje sekund som går utan vapenvila stiger priset. Antalet gisslan som inte kommer att komma tillbaka levande stiger. Antalet soldater som riskerar livet utan en tydlig plan för morgondagen stiger, sade Carmit Palty Katzir, syster till en man som hålls gisslan.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Premiärminister Netanyahu höll fast vid regeringens och krigskabinettets linje: att en uppgörelse "inte kommer att antas till vilket pris som helst", sade han vid ett regeringssammanträde enligt israeliska tidningen The Jerusalem Post på söndagen.

— Vi kommer inte att avsluta kriget förrän vi nått krigets mål: eliminering av Hamas, återförande av alla våra gisslantagna och säkerställa att Gaza inte längre utgör ett hot mot Israel.

Kritik från extremhögern

Premiärminister Netanyahu pressas samtidigt av den nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir, som tillhör extremhögern. I en debattartikel i amerikanska The Wall Street Journal skriver Ben-Gvir att USA och president Joe Biden inte gett tillräckligt med stöd till Israel.

"Om (förre presidenten Donald) Trump var vid makten så skulle USA ha agerat annorlunda", skriver Ben-Gvir.

Netanyahu valde att svara utan att gå till motangrepp:

— Vi uppskattar verkligen stödet som vi får från Bidenregeringen sedan kriget bröt ut.

TT
/
Hot
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!