Den amerikanska astronauten Loral O'Hara och de ryska kosmonauterna Oleg Kononenko (mitten) och Nikolaj Tjub, i samband med att de skulle skjutas upp till ISS från Kazakstan i september förra året. Arkivbild.
Den amerikanska astronauten Loral O'Hara och de ryska kosmonauterna Oleg Kononenko (mitten) och Nikolaj Tjub, i samband med att de skulle skjutas upp till ISS från Kazakstan i september förra året. Arkivbild. - Foto: Ivan Timoshenko/Roskosmos via AP/TT

Ryss slår rekord i rymden

Ryske Oleg Kononenko har spenderat mer tid i rymden än någon annan människa. Vid lunchtid på söndagen slog kosmonauten ett rekord som hade satts av en av hans landsmän.


59-årige Kononenko gör sin femte resa med ISS, där han för närvarande befinner sig tillsammans med bland andra svenske Marcus Wandt. Den första resan gjorde han år 2008.

Kononenko sköts upp i september förra året och har i dagsläget vistats i rymden i sammanlagt drygt 878 dagar. Vid planerad hemkomst i september i år kommer han att ha varit i rymden i totalt 1 110 dagar – nästan tre år av sitt liv.

Det tidigare rekordet hade Gennadij Padalka, som gjorde flera resor med ISS och den ryska stationen Mir.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!