USA:s president Joe Biden.Bild från den 6 februari.
USA:s president Joe Biden.Bild från den 6 februari. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Rapport: Biden behöll hemliga dokument privat

USA:s president Joe Biden behöll hemligstämplade dokument i privat ägo efter att han lämnat sina officiella ämbeten som senator och vicepresident.


Det framkommer i en rapport som nu offentliggjorts. Det rör sig bland annat om hemliga dokument om Afghanistan, som Biden förvarat i en papperskartong i sitt garage.

Men fastän rapporten fastställer att Biden behöll delar av materialet avsiktligt rekommenderas det inte att åtal väcks.

"Vi har haft i beaktande att Biden under en rättegång sannolikt skulle framstå som en sympatisk, välmenande äldre man med dåligt minne inför juryn, så som han gjorde under vår intervju med honom", skriver särskilde åklagaren Robert Hur, som ligger bakom utredningen.

En vicepresident har rätt att hantera hemlighetsstämplade dokument i bostaden. Däremot borde de ha återlämnats efter ämbetstiden.

Reaktionerna på utredningen lät inte vänta på sig. Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, sade att Joe Biden är "olämplig" att vara president.

— En man som inte är förmögen att hållas ansvarig för felaktig hantering av hemligstämplad information är verkligen olämplig för det Ovala rummet, sade han.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!