Israeliska soldater och gränspolis står vakt vid vägspärren Qalandia i Jerusalem. Arkivbild från september 2023, före krigets start.
Israeliska soldater och gränspolis står vakt vid vägspärren Qalandia i Jerusalem. Arkivbild från september 2023, före krigets start. - Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Fler restriktioner försvårar livet på Västbanken

För att komma i tid till jobbet i Jerusalem måste Murad Khalid vara vid vägspärren senast klockan tre på natten – trots att han bor i närheten. Det är en av flera ständiga utmaningar för palestinierna på ockuperade Västbanken, som förvärrats av Gazakriget.


Fakta: Utvecklingen i kriget

Den palestinska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha blivit dödade, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel förklarade krig i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas. Omfattande flygbombningar inleddes och senare också en markoffensiv.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har nära 28 000 människor blivit dödade i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken.

Omkring 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas, enligt Israel. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Khalid berättar att han och andra invånare i stadsdelen Kafr Aqab i östra Jerusalem – på Västbankens sida – utsätts för säkerhetskontroller som kan ta en timme per bil vid vägspärren i Qalandia.

De israeliska restriktionerna har länge gjort livet svårt för de tre miljoner palestinier som bor på Västbanken. Men sedan kriget bröt ut efter Hamas terrorattack den 7 oktober har trafiken blivit helt "förlamad", enligt Abdullah Abu Rahmah, tjänsteman vid palestinska myndigheten.

Andra vägar för israeler

Antalet militära vägspärrar har ökat kraftigt, vilket ökar de redan krångliga pendlingsresorna och tvingar palestinierna att antingen vänta vid vägspärrarna eller ta långa omvägar.

De 490 000 israeliska bosättarna på Västbanken – olagliga enligt internationell rätt – är i stort sett opåverkade. De kan använda andra vägar som byggts för dem.

För studenten Lynn Ahmed brukade det ta runt en timme att köra från sitt hem i Tulkarm till universitet Birzeit norr om Ramallah. Nu tar resan över tre timmar på grund av nedstängningar och vägar som förstörts.

På grund av de ökade svårigheterna att förflytta sig har Birzeit och andra palestinska universitet på Västbanken övergått till distansundervisning.

Hundratals dödade

Israel har också intensifierat sina räder på Västbanken. Där har över 380 palestinier dödats av israeliska soldater och bosättare sedan krigets start. Många har också frihetsberövats.

De ytterligare avspärrningarna är "i enlighet med bedömningen av situationen för att ge säkerhet till alla invånare i området", säger Israels armé till AFP.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!