Den norska regeringen har beslutat att det inte längre ska att vara möjligt att ansöka om uppehållstillstånd som au pair i Norge. Arkivbild.
Den norska regeringen har beslutat att det inte längre ska att vara möjligt att ansöka om uppehållstillstånd som au pair i Norge. Arkivbild. - Foto: Jacquelyn Martin/AP

Norge avskaffar au pair-systemet

Den norska regeringen har beslutat att slopa au pair-systemet med omedelbar verkan.


Per Vidar Kjølmoen, riksdagsledamot och ansvarig för facklig politik i Arbeiderpartiet, säger till norska TV2 att systemet spelat ut sin roll.

— Från början handlade au pair-upplägget om kulturutbyte. Att ge unga, framför allt kvinnor, en möjlighet att få ett jobb och en plats att bo i utbyte mot att ge hjälp i familjen. Så är det inte längre. Vi måste våga kalla upplägget för vad det är: underbetald arbetskraft, säger han.

Au pairer som redan har ett kontrakt i Norge får två år på sig att avsluta arrangemanget och återvända hem. I april förra året hade 1 100 personer giltigt au pair-tillstånd i Norge. 85 procent av dem kom från Filippinerna. Au pairer tjänar knappt 6 000 norska kronor i månaden utöver kost och logi.

Facket ställer sig inte oväntat bakom beslutet.

— Personer som är anställda ska ha rätt lön och bra arbetsvillkor. Så har det inte varit i au pair-systemet, säger LO:s vice ordförande Sissel Skoghaug.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!