Expresident Donald Trump vid ankomsten till domstolen i New York.
Expresident Donald Trump vid ankomsten till domstolen i New York. - Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Klart för Trumps rättegång i New York

USA:s expresident Donald Trump kommer inte undan en rättegång om huruvida han betalat personer, bland dem en porrskådespelare, att hålla inne med känslig information. Rättegången inleds den 25 mars – mitt under primärvalen.


Fakta: Åtalen mot Donald Trump

Här är en sammanfattning av de fyra stora brottsåtal som i fjol väcktes mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

.

Washington DC

Donald Trump har åtalats för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna mot honom, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith. Trumpsidan har försökt sinka processen, bland annat genom att hävda immunitet. Den frågan tas just nu upp i Högsta domstolen.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni i fjol på 37 punkter som framför allt handlar om hans hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen leds av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj.

.

Bokföringsbrott i New York

Det nu aktuella fallet, där rättegången inldes den 25 mars. Innefattar 34 åtalspunkter där Donald Trump bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia. I centrum står bland annat ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där denne ombads "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden där.

"Detta är inte ett åtal. Det är förföljelse" skriver en arg Donald Trump i versaler på egna plattformen Truth Social.

Detta kort efter att New York-domaren Juan Merchan avslagit hans begäran att åtalet mot honom ska ogillas. Beskedet går stick i stäv med expresidentens uttalade strategi att fördröja de rättsliga processer han står inför.

Formellt handlar de 34 åtalspunkterna om "upprepade" och "bedrägliga" bokföringsbrott. Brottsåtalet är det första av fyra som väcktes mot Donald Trump i fjol och det blir sannolikt det första av dem som går till rättegång.

Den 25 mars inleds valet av jury i New York.

Tre fall av tystnad

Trump, som överlägset leder kampen om Republikanernas presidentkandidatur inför höstens val, skulle sannolikt mycket hellre kampanja då. Nu väntar dagar i rätten för att ta reda huruvida han gjort sig skyldig till bokföringsbrotten, som även har koppling till USA:s stränga kampanjfinansieringsregler.

I det 16 sidor långa åtalet står att läsa att Trump vid minst tre tillfällen beordrat utbetalningar till personer som hotat att gå ut med känslig information om honom i inför presidentvalet 2016.

Det gäller dels det omtalade fallet med porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, som fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation. Vidare handlar det om 150 000 dollar som betalades till fotomodellen Karen McDougal, som sagt sig ha haft en affär med Trump 2006. Det tredje fallet gäller en portvakt som hotat att gå ut med information om ett utomäktenskapligt barn. Han ska ha fått 30 000 dollar.

Grova brott?

Alla betalningar skedde via ombud, enligt åklagarna. Det var främst Trumps tidigare personlige advokat Michael Cohen som betalade, Trump ska sedan månadsvis ha skrivit checkar till Cohen – checkar som bokfördes "bedrägligt".

Åtalet innehåller flera punkter som karakteriseras som grova brott (felony), vilket kan leda till fängelsestraff.

Michael Cohen erkände 2018 att han var skyldig till kampanjfinansieringsbrott med anledning av utbetalningen till Stephanie Clifford. Han dömdes till tre års fängelse för sin inblandning i affären. Vid torsdagens förhandling hävdade Trumps advokater att Cohen begått mened, enligt CNN.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!