Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är död. Bilden är tagen i februari 2020 inifrån en domstol i Moskva.
Den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är död. Bilden är tagen i februari 2020 inifrån en domstol i Moskva. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Navalnyjs fru: Vet inte om jag ska tro på det

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har dött i fängelse, enligt den ryska kriminalvården. Jag vet inte om jag ska tro på de förfärliga nyheterna eller inte, säger hans fru Julia Navalnaja på en säkerhetskonferens i München på fredagen.


Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är internationellt känd som antikorruptionsaktivist och en av Putins främsta kritiker. Han avtjänade ett långt fängelsestraff i en isolerad straffkoloni i Charp i Ryssland.

Han återvände till landet under uppmärksammade former i januari 2021 efter att i flera månader ha vårdats på sjukhus i Tyskland sedan han förgiftats med nervgiftet novitjok. Navalnyj har därefter dömts flera gånger om av det regimtrogna rättsväsendet.

2022 dömdes han till ett nioårigt fängelsestraff för förskingring och domstolstrots. I augusti i fjol dömdes han till ytterligare 19 års fängelse för extremism.

Domarna ses av anhängare och omvärld som politiskt motiverade och ett sätt för Kreml att tysta kritik. Detta då Vladimir Putin betraktat Navalnyj som ett hot mot hans hårda grepp om makten.

Navalnyj ska ha känt sig dålig efter en promenad och därefter förlorat medvetandet.

"Medicinsk personal anlände omedelbart," heter det i ett uttalande från den ryska fångvården.

Det gjordes flera försök att återuppliva honom. Ambulanspersonal påstås ha dödförklarat Navalnyj på plats och dödsorsaken "är under utredning", enligt fångvården.

"Om det är sant vill jag att Putin och alla runt om honom och hans vänner och regering ska veta att de kommer att straffas för det de gjort vårt land, min familj och min make", säger Julia Navalnaja på säkerhetskonferensen i München.

Kira Jarmysj, en talesperson för Navalnyj, skriver på X att man inte har någon bekräftelse på beskedet.

"Så fort vi får någon information så rapporterar vi det".

Aleksej Navalnyj tillsammans med sin fru Julia på sjukhuset i Tyskland där han vårdades efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Bild från Navalnyjs Instagramkonto publicerat i september 2020.

Putin informerad

Navalnyjs mamma säger till den ryska tidningen Novaja Gazeta att han tidigare i veckan mådde bra.

— Vi såg honom i fängelset den 12 februari. Han levde, var frisk och glad, säger hon till tidningen.

Ryska statliga medier rapporterar att Navalnyj inte verkade ha några hälsoproblem när han talade via videolänk till en domstol på torsdagen.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppger att president Vladimir Putin har underrättats om Navalnyjs död.

Under fredagen kommenterar det ryska utrikesdepartementet även uttalandet från USA:s utrikesminister Antony Blinken om att Putin är ansvarig för Navalnyjs död.

"Det är alltid en tragedi när en person dör. I stället för att komma med svepande anklagelser borde man vara återhållsam och invänta resultatet av den rättsmedicinska undersökningen", säger det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

I mars går Ryssland till val. Senast, 2018, förbjöds Aleksej Navalnyj från att ställa upp. Hans färdiga valaffischer prydde ändå väggarna när TT besökte hans lokala kampanjhögkvarter i Nizjnij Novgorod. Arkivbild.

Varnar för protester

I Moskva fruktar man nu att Navalnyjs död ska leda till protester. Efter att det publicerats uppmaningar till protester på sociala medier går den ryska åklagarmyndigheten ut med en varning för att protester är ett brott mot lagen.

Aleksej Navalnyj var gift och hade två barn. På alla hjärtans dag i onsdags twittrade han till sin hustru Julia: "Käraste, för oss är det som i sången: Vi skiljs åt av olika städer, flygplatsernas avgångsljus, blå snöstormar och tusentals kilometer. Men jag känner ändå att du är nära mig varje sekund och jag älskar dig mer och mer."

Citatet kommer den sovjetiska sången "Nadezjda" (hopp) från 1971.

TT
/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.