Sprider My Little Pony extremism? Frågan är laddad i det allt mer auktoritära och konservativa Ryssland. Arkivbild från affär i USA.
Sprider My Little Pony extremism? Frågan är laddad i det allt mer auktoritära och konservativa Ryssland. Arkivbild från affär i USA. - Foto: Mike Groll/AP/TT

Hbtq-razzia mot My Little Pony

En My Little Pony-mässa i Moskva anklagades i helgen för att ha brutit mot Rysslands nya rigorösa hbtq-lagar. Polis kunde inte hitta några bevis för brott, men mässan stängdes ändå.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"Polisen fick klagomål som hävdade att vårt evenemang främjar icke-traditionella relationer och motsvarande symboler, vuxet innehåll riktat till barn, samt skräck och mörker i allmänhet", skriver arrangörerna på den ryska sociala medier-tjänsten VK.

Anmälningarna resulterade i flera polisrazzior mot mässan Mi Amore, döpt efter en av My Little Pony-figurerna. Polisen kunde inte konstatera något brott, men efter hotfulla uppmaningar att evenemanget borde avbrytas stängde arrangörerna dörrarna i förtid.

De amerikanska My Little Pony-leksakerna riktar sig till barn, men har med åren även fått en vuxen följarskara världen över. Mi Amore-mässan riktade sig till den sistnämnda och skulle ha bjudit på live-uppträdanden och försäljning av allehanda prylar och souvenirer med koppling till leksakerna.

Ämnet är uppenbarligen laddat. I slutet av förra året ändrade den ryska filmdatabasen Kinopojsk åldersgränsen för tecknade My Little Pony-filmer till "18+", alltså enbart för vuxna.

Det följde i sin tur på successiva skärpningar av regler mot homosexualitet och hbtq det senaste decenniet i Ryssland. I november förra året klassade Högsta domstolen "den globala hbtq-rörelsen" som extremistisk.

My Little Ponys kopplingar till hbtq-frågan är dock inte helt tydliga. Det spekuleras i att det har att göra med figuren Rainbow Dash, som har regnbågsfärgad man och svans, en estetik som påminner om Pride-flaggan.

TT
/
/
/