Den döda ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj hedras världen över. Bilden är tagen i Rom i Italien.
Den döda ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj hedras världen över. Bilden är tagen i Rom i Italien. - Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Navalnyjs mamma vädjar: Låt mig se honom

Krav om att Rysslands myndigheter ska lämna ifrån sig Aleksej Navalnyjs kvarlevor växer – utan gensvar från makten i Kreml. Den döde oppositionsledarens mamma vädjar till Vladimir Putin personligen: Låt mig få se min son.


Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj var jurist, bloggare, regimkritiker och antikorruptionsaktivist. Han gjorde sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och maktsfären i Kreml och kallades ofta ”mannen som Putin fruktar allra mest”. Navalnyj publicerade dokument som avslöjade parlamentsledamöters och politikers maktmissbruk, bland annat deras hemliga lyxfastigheter utomlands.

Navalnyj avslöjade Putins lyxpalats vid Svarta havet med amfiteater, underjordisk ishockeyarena och kasino. Filmen om palatset vid Svarta havets strand fick snabbt miljontals visningar på Youtube. Putin har förnekat att fastigheten är i hans ägo.

Navalnyj stod också på barrikaderna under vågen av Putinkritiska protester och försökte själv att ställa upp i presidentvalet 2018, men stoppades av oklara skäl.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Sibirien. Han vårdades länge i Tyskland och där konstaterades att han förgiftats med nervgiftet novitjok, något Kreml förnekat. Efter tillfrisknandet återvände Navalnyj hem till Ryssland den 17 januari 2021, där han greps.

I ett filmklipp står Ljudmila Navalnaja i snölandskapet utanför straffkolonin IK-3, "Polarvargen", i norra Uralbergen i Ryssland. I fredags tillkännagav myndigheterna att hennes son hade dött där inne, under omständigheter som ännu höljs i dunkel.

— Det här är femte dagen som jag inte har fått se honom. De har inte lämnat över hans kropp eller berättat var han är. Jag ber dig, Vladimir Putin. Det är upp till dig att lösa den här frågan, säger Aleksej Navalnyjs mamma, medan snön faller omkring henne.

— Jag kräver att Aleksejs kropp lämnas ut omedelbart så att jag kan begrava honom på ett humant vis.

Ljudmila Navalnaja syns här lägga blommor vid en minnesplats för offer för politiskt förtryck på tisdagen. Det gjorde hon i Salechard, en stad i närheten av det fängelse i Charp där hennes son Aleksej Navalnyj satt fängslad vid sin död.

Tiotusentals krav

I samband med att filmklippet lades upp meddelade Aleksej Navalnyjs medarbetare Ivan Zjdanov att en formell stämningsansökan har lämnats in till domstol, för att myndigheternas utredare vägrar lämna ifrån sig kvarlevorna.

Fler än 60 000 personer har riktat formella uppmaningar till Rysslands federala utredningskommitté om att kvarlevorna ska lämnas över till Navalnyjs anhöriga, meddelar rättsorganisationen OVD-Info.

Kommittén meddelade sent på måndagen att Navalnyjs kvarlevor skickats vidare för en två veckor lång "kemisk undersökning".

Olika anonyma redogörelser i oberoende ryska medier beskriver ett ovanligt händelseförlopp i fredags, i samband med dödsbudet. Kvarlevorna sägs ha blivit flyttade mellan olika bårhus och bevakats av poliser. Vissa uppgiftslämnare beskriver skador på kroppen.

Den här bilden har tagits från det filmklipp där Ljudmila Navalnaja kräver att hennes sons kvarlevor lämnas ut.

Kreml: Ohyfsat

Juristen och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har under många år framträtt som en ledarfigur inom den ryska opposition som stängs ute från det styrda maktsystemet.

Han har hållits fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten på straffkoloni, och i flera vändor i isoleringscell. I slutet av förra året försvann han i flera veckor under en lång transport till avlägsna "Polarvargen", norr om polcirkeln.

Ett stort antal regeringar i väst anklagar Putin för att bära det yttersta ansvaret för Aleksej Navalnyjs död. Det gör även hans fru Julia Navalnaja.

Den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov viftar undan dessa anklagelser som grundlösa och ohyfsade, men säger sig i övrigt inte vilja kommentera en sörjande änkas utspel.

"Jag bryr mig inte om vad en mördares pressekreterare säger om mina uttalanden", skriver Navalnaja i sociala medier.

Den särskilda straffkolonin IK-3 i orten Charp, omkring 190 mil nordost om Moskva vid Uralbergens norra ände. Här placerades Aleksej Navalnyj i slutet av 2023 och här dog han i fredags förra veckan.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!