Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Lviv i västra Ukraina.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Lviv i västra Ukraina. - Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Zelenskyj kräver snabb leverans av stridsflyg

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar om påskyndad leverans av stridsflyg och försvarssystem som utlovats av västländer. Det viktigaste är att öppna upp himlen, säger Zelenskyj.


Den ukrainske ledaren stod bredvid Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens i Lviv i västra Ukraina på fredagen. Pressmötet hölls inför tvåårsdagen av den ryska fullskaliga invasionen.

Zelenskyjs utspel var en direkt reaktion på det utlovade stödet på motsvarande 620 miljarder kronor från USA som stoppas av republikaner i kongressen. Ukrainas luftförsvar är direkt avgörande för att skydda civila och "förstärka vår armé vid fronten".

Den danska statsministerns närvaro hade också symbolisk betydelse då Danmark utlovat omfattande och långsiktigt stöd och leverans av stridsflyg av typen F-16 till Ukraina.

Presskonferensen i västra Ukraina hölls samtidigt som rapporter kom om upptrappade ryska attacker i regionen Donetsk i öst.

Sedan Ryssland nyligen intog den symboliskt viktiga staden Avdijivka riktas attacker mot staden Marinka, enligt ukrainsk militär.

Zelenskyj har under veckan beskrivit situationen vid fronten som "extremt svår" på grund av att hjälpen från väst försenats.

Ett foto taget från ett videoklipp från i måndags som visar förstörelsen i Marinka.
TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!