Anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro samlades i São Paulo.
Anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro samlades i São Paulo. - Foto: Andre Penner/AP/TT

Tiotusentals marscherade för Bolsonaro

Inför en enorm folkmassa i São Paulo förnekade Brasiliens förre ledare Jair Bolsonaro att han försökte iscensätta en kupp för att stanna vid makten efter sin valförlust i oktober 2022.


— Vad är en kupp? Pansarvagnar på gatorna, vapen, konspirationer. Inget av det såg vi i Brasilien, sade han till mer än 100 000 anhängare.

Åklagare har anklagat den högerextreme expresidenten för att ha anstiftat de upplopp i januari i fjol som skakade landet. Han har förbjudits att ställa upp i allmänna val under åtta år, och har tvingats lämna över sitt pass.

— Vi kan inte låta myndigheterna bara stryka vem de vill från den politiska scenen, helt utan grund, dundrade Bolsonaro från scenen på söndagen.

Och hans anhängare höll med sin ledare.

— Det är viktigt att stötta honom, för han representerar Gud, vårt land och familjen, säger Wilson Aseka, som åkt 70 mil för att delta i manifestationen som arrangörerna hoppades skulle locka en halv miljon deltagare.

Den 8 januari i fjol tog sig tusentals personer in i presidentpalatset, kongressen och högsta domstolen. De vandaliserade byggnaderna och utan bevis hävdade att presidentvalet var stulet.

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro på söndagen.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!