Enligt ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab planeras en evakuering av civila från Gaza. Arkivbild.
Enligt ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab planeras en evakuering av civila från Gaza. Arkivbild. - Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Israel planerar evakuering av Gaza

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab uppgav tidigt på måndagen att militären lagt fram en plan för evakuering av civila från Gaza tillsammans med en "operationsplan".


"Den israeliska armén har för krigskabinettet lagt fram en plan för att evakuera befolkningen från krigsområden i Gaza, tillsammans med planen för den kommande operationen", står det i ett uttalande på hebreiska från Netanyahus stab.

Uttalandet, som inte innehåller några detaljer om hur eller vart människor ska evakueras, kommer samtidigt som Israel hotar med en fullskalig invasion av Gazas sydligaste stad Rafah.

Andra länders regeringar och hjälporganisationer har upprepade gånger uttryckt oro för att en militär operation i Rafah kommer att leda till att många civila dödas eftersom omkring 1,4 miljoner palestinier tagit sin tillflykt till staden.

Rafah är dessutom inkörsporten för det bistånd som tas in från grannlandet Egypten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

1 timme sedan
USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.