Demonstration för Gaza i Amman, Jordanien.
Demonstration för Gaza i Amman, Jordanien. - Foto: Cornelia Mikaelsson/TT

Kriget i Gaza splittrar Jordanien: "Hyckleri"

Kriget i Gaza har försatt Jordaniens regering i konflikt med sitt eget folk. Varje vecka demonstrerar tiotusentals jordanier för att visa sitt stöd för Gaza — och kräva hårdare tag mot Israel och USA. Samtidigt vill regeringen upprätthålla goda diplomatiska relationer för att kunna förse Gaza med basala nödvändigheter.


Fakta: Komplicerad relation

Jordanien och Israel ingick ett fredsavtal 1994 efter att ha krigat mot varandra i omgångar sedan staten Israel bildades 1948.

Fredsavtalet är än i dag impopulärt bland befolkningen som till stor del är negativt inställd till Israel. Mer än halva befolkningen i Jordanien har palestinskt ursprung.

2016 skrev Jordanien under ett 15-årskontrakt med israeliska Noble Energy för gasleverans från gasfältet Leviathan. Avtalet har i omgångar lett till stora demonstrationer i Jordanien.

Jordanien har återkallat sin ambassadör från Israel efter att kriget bröt ut mellan Israel och Hamas.

I medier har Jordaniens kungahus förespråkat en omedelbar vapenvila i Gaza och en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. Jordanien har även skickat bistånd med militärplan till palestinier i Gaza.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Sveriges ambassad i Amman, Jordan Times

Utanför Grand Husseini-moskén i centrala Amman har ett tusental personer samlats för att be och demonstrera mot kriget i Gaza.

En kvinna i svartvit keffiyeh är på väg till demonstrationen tillsammans med sin syster.

— Så länge palestinier lider gör regeringen inte tillräckligt, säger Nour Khalaf, som i likhet med omkring 60 procent av Jordaniens befolkning har palestinskt ursprung.

Nour Khalaf demonstrerar för att den jordanska regeringen ska göra mer för en vapenvila i Gaza. Hennes föräldrar kommer ursprungligen från Västbanken och hon ser sig därför som palestinier.

Ett stenkast bort ligger det trendiga bostadsområdet al-Weibdeh. Här ekar Starbucks och McDonalds tomma på kunder i protest mot USA:s beslut att rösta emot krav på vapenvila i Gaza.

Förutom kritik mot västvärlden finns ett utbrett missnöje med den jordanska regeringen. Författaren och poeten Hisham Bustani lyfter särskilt fram ett gasavtal med grannlandet Israel.

"Betalar för förnedring"

— Regeringen står verbalt på palestiniernas sida, men finansierar Israels krig mot Gaza genom att importera gas. Det är ett hyckleri som allt fler blir medvetna om. Vi betalar för att bli förnedrade och kontrollerade av Israel.

Han är initiativtagare till en landsomfattande kampanj mot gasavtalet och uppger att kritiken spänner över alla samhällsklasser: fattiga och rika, troende och ateister.

Hisham Bustani, författare och poet i Amman, anordnar demonstrationer mot Jordaniens import av gas från Israel.

— Samtidigt har vi en regering som agerar mot folkets vilja, säger Bustani.

— Vi ser Israel som en fientlig och aggressiv kolonialstat som utökar sina bosättningar.

Stabilt land i konfliktregion

Jordanien pekas ofta ut som ett stabiliserande land i en annars konfliktfylld region. Men enligt Hisham Bustani har många jordanier gett upp hoppet om diplomatiska relationer som den bästa vägen framåt.

— Vi har tre krav: Ingen amerikansk militär närvaro i Jordanien, att fredsavtalet med Israel sätts på paus och att Jordanien slutar importera gas.

Muhannad Al Mubaidin, talesperson för den jordanska regeringen, ser fred mellan israeler och palestinier som den enda långsiktiga lösningen på konflikten.

Muhannad Al Mubaidin, jordansk minister och regeringstalesman, är medveten om kritiken men delar den inte:

— Om vi kapar alla förbindelser med Israel och USA kan vi inte heller påverka vår omvärld. Då skulle det bli ännu svårare att förbättra situationen i Gaza och hjälpa invånarna med de nödvändigheter som behövs akut just nu.

Hel region lider

Hur ser ni på framtiden mellan Israel och Palestina?

— Vi vill att båda folken ska leva i fred, och att Israel ska förstå att palestinier är människor med rätt att leva i sitt hemland med samma rättigheter som andra.

— Förut strävade även Israel efter den målsättningen, men tyvärr har Israel valt att gå i en annan riktning, vilket har resulterat i att en hel region lider.

Demonstration för Gaza i Amman, Jordanien.
TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!