Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid en pressträff i Élyséepalatset i Paris, efter att ha lett en konferens om hur stödet till Ukraina kan öka.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar vid en pressträff i Élyséepalatset i Paris, efter att ha lett en konferens om hur stödet till Ukraina kan öka. - Foto: Gonzalo Fuentes/Pool via AP/TT

Oenigt om att skicka Nato-soldater till Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det inte går att utesluta att västländer kan komma att skicka soldater till Ukraina i framtiden. Men några sådana planer finns inte, intygar flera västledare, däribland Ulf Kristersson.


— Det finns ingen konsensus i dag att på ett formellt vis skicka marksoldater. Men när det gäller dynamiken kan inget uteslutas, sade Macron vid en pressträff på måndagskvällen.

En ny koalition ska däremot redan nu bildas för att förse Ukraina med medel- och långdistansrobotar, tillkännagav Macron, efter att ha lett en konferens i Paris med flera europeiska ledare om hur stödet till Ukraina kan öka.

— Vi kommer att göra vad som krävs för att säkerställa att Ryssland inte kan vinna detta krig, sade den franske presidenten och tillade att "allt är möjligt" för att uppnå detta mål.

"Åsikterna går isär"

Frågan om det kan bli aktuellt att skicka trupp till Ukraina var, enligt Polens president Andrzej Duda, den hetaste diskussionspunkten under mötet. På plats fanns även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Finlands avgående president Sauli Niinistö samt Norge och Danmarks statsministrar.

— Här går åsikterna isär, men det finns inga sådana beslut, sade Duda efteråt.

Liknande tongångar hörs även från Tyskland som inte vill skicka soldater till Ukraina, enligt Olaf Scholz.

— Det vi kom överens om från början gäller också fortsättningsvis, att det inte kommer att skickas några soldater från europeiska länder eller Nato-länder till ukrainsk mark, säger Scholz enligt AFP.

Inte heller Nato har planer på att skicka trupper till landet. Under dagen har även Spanien, Tjeckien och Storbritannien alla gått ut och sagt att skicka trupper är inte aktuellt, men att de stöttar Ukraina.

"Storbritannien har redan en liten andel personal i landet som stöttar den ukrainska armén, speciellt gällande medicinsk träning. Vi har inga planer på att göra det till en stor operation" säger premiärministern Rishi Sunaks presstalperson till AFP.

Ryssland varnar genom Kremls presstalesperson Dmitrij Peskov västländer för att skicka soldater till Ukraina.

Kristersson: Inte aktuellt

I SVT:s Morgonstudion svarade statsminister Ulf Kristersson på frågan ifall svenska soldater kommer att skickas till Ukraina.

— Det är inte aktuellt över huvud taget just nu, säger han.

Kristersson uteslöt dock inte tydligt att svenska militärer kan skickas till Ukraina i framtiden, när frågan ställdes.

Rättat: I en tidigare version av texten uppgavs felaktiga uppgifter om vilken finländsk representant som medverkade vid mötet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!